Acum cinci ani liderul Hamas din Gaza scria că vrea "pace" pe o foaie care ştia că va fi interceptată de serviciile israeliene

În urmă cu cinci ani, liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, a scris pe o notă pe un document pe care ştia că intermediarii egipteni îl vor înmâna premierului israelian Benjamin Netanyahu, relatează Bloomberg.

919 afișări
Imaginea articolului Acum cinci ani liderul Hamas din Gaza scria că vrea "pace" pe o foaie care ştia că va fi interceptată de serviciile israeliene

Atacul Hamas ar fi fost ani în pregătire. Acum cinci ani liderul Hamas din Gaza scria că vrea "pace" pe o foaie care ştia că va fi interceptată de serviciile israeliene

Asumaţi-vă un "'risc calculat' privind o încetare a focului", a scris Sinwar în ebraică, potrivit fostului consilier pentru securitate naţională Meir Ben-Shabbat.

Nu cu mult timp înainte, şeful Hamas spusese ceva similar unui jurnalist italian: "Nu mai vreau război. Vreau o încetare a focului". Ambiţia sa pentru fâşia de coastă palestiniană sărăcită? "Putem fi ca Singapore, ca Dubai".

În urma asaltului brutal şi planificat de mult timp al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, instituţia israeliană de securitate priveşte cuvintele sale într-o nouă lumină: ca parte a unui efort de a crea iluzia că Hamas, considerată o grupare teroristă de către SUA şi Uniunea Europeană, îşi limita violenţa pentru a se concentra pe guvernare.

Oficialii israelieni recunosc acum că în jurul Hamas s-a instalat un sentiment de mulţumire. În ultimii ani, armata şi-a redus foarte mult supravegherea gardului de la graniţa cu Gaza, bazându-se pe senzori electronici şi transferând trupe din zonă pentru a păzi aşezările din Cisiordania.

După cum a scris recent analistul israelian Chen Artzi Sror în ziarul Yedioth Ahronoth, analiştii ambiţioşi ai serviciilor de informaţii militare preferau să se concentreze asupra Iranului şi Siriei, deoarece lucrul la problemele palestiniene nu era considerat de o importanţă existenţială.

Sentimentul general era că Hamas a fost descurajat şi că adevăratele provocări se află mai departe.

"Sinwar a citit foarte Israelul", a declarat Michael Milshtein, fost şef al departamentului de cercetare palestiniană din cadrul departamentului de informaţii militare.

"El a vrut ca Israelul să creadă că Hamas se concentra pe stabilitatea din Gaza, promovând afacerile civile. El a plantat această idee greşită în mintea israelienilor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici