Aderarea la UE "a dezlegat mâinile" politicii expansioniste a României privind R. Moldova

Aderarea României la UE, în pofida aşteptărilor multor experţi, nu a reţinut ci, dimpotrivă, "a dezlegat mâinile" politicii expansioniste a Bucureştiului pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat un politolog ucrainean pentru agenţia Unian, relatează Omega.

238 afișări
Imaginea articolului Aderarea la UE "a dezlegat mâinile" politicii expansioniste a României privind R. Moldova

Aderarea la UE "a dezlegat mâinile" politicii expansioniste a României privind R. Moldova

Directorul Centrului ucrainean pentru cercetarea problemelor societăţii civile, Vitalii Kulik, a declarat pentru agenţia de ştiri "Unian" din Ucraina, că experţii români nu ascund faptul că politica de "anexare a (Republicii) Moldova" este o perspectivă de lungă durată.

În opinnia sa, vectorul principal al acestei politici este formarea unui spaţiu cultural român sub sloganul "o singură naţiune - două state" în Europa unită, care să includă România, malul drept al Republicii Moldova (cel de-al doilea stat românesc) şi, probabil, o parte din regiunile ucrainene Odesa şi Cernăuţi, unde locuiesc numeroşi "români".

Expertul a menţionat că aderarea României la UE, în pofida aşteptărilor multor experţi, nu a reţinut ci, dimpotrivă, "a dezlegat mâinile" politicii expansioniste a Bucureştiului pe teritoriul Republicii Moldova.

Vitalii Kulik a subliniat că Bruxelles-ul este incapabil să înfrunte ritmul de perfectare a cetăţeniei române pentru populaţia R. Moldova şi să reţină declaraţiile răsunătoare ale preşedintelui României, Traian Băsescu, care au conţinut aluzii la posibilitatea de scindare a regiunii transnistrene de R.Moldova.

În acelaşi interviu expertul ucrainean a menţionat că "Ucraina a avut nevoie de 17 ani şi pierderea la Curtea de la Haga în cazul platoului Mării Negre pentru a conştientiza că Bucureştiul nu este avocatul Kievului în UE, ci un concurent în bazinul Mării Negre". "Relaţiile noastre concurenţiale demult au ieşit în afara unei competiţii prieteneşti", a subliniat expertul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici