Aderarea la UE, prioritatea noului guvern al Muntenegru

Premierul Muntenegru Milo Djukanovic a fost învestit marţi seară de către Parlament şi s-a angajat să lucreze pentru aderarea la UE şi NATO, pentru relansarea economiei şi combaterea corupţiei în ţara sa.

192 afișări
Imaginea articolului Aderarea la UE, prioritatea noului guvern al Muntenegru

Aderarea la UE, prioritatea noului guvern al Muntenegru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ales în urma alegerilor legislative de la 14 octombrie, guvernul de centru-stânga condus de Djukanovic, care şi-a început astfel cel de-al şaptelea mandat de premier după 1991, a obţinut votul favorabil al 44 de deputaţi în timp ce 36 au votat împotrivă şi un ales s-a abţinut.

Premier de la vârsta de 29 de ani, Djukanovic, astăzi în vârstă de 50 de ani, a reuşit să navigheze apele tulburi ale dezmembrării fostei Iugoslavii, în anii 1990, pentru a îşi conduce ţara către independenţa de Serbia în 2006 şi menţinerea la putere a partidului său.

El este singura personalitate din Balcanii occidentali care s-a menţinut la putere aproape fără întrerupere de la dezmembrarea Iugoslaviei în 1991.

"Integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul principal. Guvernul este pregătit să continue în manieră responsabilă negocierile" de aderare, a declarat Djukanovic într-un discurs înainte de votul de învestitură.

"Fiecare pas către UE înseamnă ameliorarea nivelului de trai şi condiţii mai bune pentru dezvoltarea" economică, a asigurat acesta.

Acesta a apreciat de asemenea că integrarea în NATO va fi "garanţia unei stabilităţi durabile pentru o ţară mică din Balcani ca Muntenegru".

"Implementarea unui stat de drept şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate sunt obiectul atenţiei speciale a acestui guvern", a mai asigurat premierul.

Djukanovic însuşi a fost obiectul suspiciunilor de corupţie. În 2006, acesta a fost acuzat de justiţia italiană într-un caz de trafic internaţional presupus de ţigări. Însă un tribunal din Bari, sudul Italiei, a decis să claseze acest dosar fără alte urmări în mai 2009.

Comisia Europeană a solicitat în raportul său anual cu privire la Muntenegru rezultate mai ales în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici