Aderarea la UE va acutiza problemele demografice ale României şi Bulgariei

Aderarea României şi Bulgariei la UE nu va rezolva problema scăderii demografice cu care se confruntă cele două state balcanice, ci o va acutiza, dezvăluie un raport dat publicităţii de Institutul pentru Politici Familiale.

37 afișări
Imaginea articolului Aderarea la UE va acutiza problemele demografice ale României şi Bulgariei

Aderarea la UE va acutiza problemele demografice ale României şi Bulgariei

Potrivit raportului intitulat Evoluţia Familiei în Europa în 2007, prezentat la Bruxelles, populaţia României va scădea de la 21,7 milioane, cât era în 2005, la 17,1 milioane în 2050. Păstrând reperele temporale, populaţia Bulgariei va scădea de la 7,7 la 5,1 milioane de locuitori.

Comparativ cu anul 1996, populaţia României a scăzut până în 2006 cu 2,36 la sută, în timp ce în Bulgaria regresul demografic a înregistrat 7,94 la sută, în special din cauza ratei crescute de emigraţie.

Populaţia tânără, sub 14 ani, în România reprezintă 15,9 la sută, în timp ce persoanele de peste 65 de ani însumează 14,7 procente din structura demografică totală, potrivit raportului citat. În Bulgaria, cele două segmente demografice reprezintă 13,8 şi, respectiv, 17,1 la sută din populaţia ţării.

România se situa în 2004 pe locul cinci în Europa în privinţa numărului de avorturi, şi anume 191.038, după Franţa, Marea Britanie, Italia şi Germania, conform raportului. În 2004, în cele cinci ţări, împreună cu Spania, care ocupă poziţia a şasea, se înregistrau 77 la sută din avorturile din spaţiul UE.

Raportul atrage atenţia că Europa este un "continent îmbătrânit", populaţia de peste 65 de ani depăşind-o în 2007 pe cea sub 14 ani cu şase milioane, în timp ce în 1980 se înregistrau cu 36 de milioane mai mulţi copii decât pensionari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici