Administraţia Biden afirmă că prinţul saudit are imunitate în cazul Khashoggi

Administraţia Biden a decis că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, are imunitate într-un proces privind asasinarea lui Jamal Khashoggi, ceea ce a atras imediat condamnarea din partea fostei logodnice a jurnalistului ucis, scrie Reuters.

604 afișări
Imaginea articolului Administraţia Biden afirmă că prinţul saudit are imunitate în cazul Khashoggi

Administraţia Biden afirmă că prinţul saudit are imunitate în cazul Khashoggi

Khashoggi a fost ucis în octombrie 2018 de agenţi saudiţi în consulatul din Istanbul, o operaţiune despre care serviciile de informaţii americane cred că a fost ordonată de prinţul Mohammed, care este conducătorul de facto al regatului de mai mulţi ani.

"Jamal a murit din nou astăzi", a declarat pe Twitter fosta logodnică a lui Khashoggi, Hatice Cengiz, la câteva minute după ce vestea a devenit publică. Ea a adăugat ulterior: "Am crezut că poate va fi o lumină către justiţie din partea USA Dar, din nou, banii au fost pe primul loc".

Un purtător de cuvânt al consulatului saudit din Washington nu a putut fi contactat pentru comentarii joi seara, după orele de program.

"Aceasta este o hotărâre legală luată de Departamentul de Stat în conformitate cu principiile de lungă durată şi bine stabilite ale dreptului internaţional", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă într-o declaraţie scrisă. "Nu are nimic de-a face cu meritele cazului".

Într-un document depus la Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia, avocaţii Departamentului de Justiţie au scris că "doctrina imunităţii şefului de stat este bine stabilită în dreptul internaţional cutumiar".

Avocaţii Departamentului de Justiţie au declarat că ramura executivă a guvernului american, referindu-se la administraţia Biden, a "stabilit că inculpatul bin Salman, în calitate de şef în exerciţiu al unui guvern străin, se bucură de imunitatea de şef de stat faţă de jurisdicţia instanţelor americane".

La sfârşitul lunii septembrie, regele Salman al Arabiei Saudite l-a numit pe prinţul Mohammed prim-ministru printr-un decret regal despre care un oficial saudit a spus că se înscrie în linia responsabilităţilor pe care prinţul moştenitor le exercita deja.

"Decretul regal nu lasă nicio îndoială că prinţul moştenitor are dreptul la imunitate bazată pe statut", au declarat avocaţii prinţului într-o petiţie din 3 octombrie prin care au cerut unei instanţe federale districtuale din Washington să respingă cazul, citând alte cazuri în care Statele Unite au recunoscut imunitatea unui şef de stat străin.

Prinţul, cunoscut după iniţialele sale MbS, a negat că a ordonat uciderea lui Khashoggi, dar a recunoscut ulterior că aceasta a avut loc "sub supravegherea mea".

Khashoggi criticase politicile prinţului moştenitor în articolele din Washington Post. El se deplasase la consulatul saudit din Istanbul pentru a obţine actele de care avea nevoie pentru a se căsători cu Cengiz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici