Administraţia din Transnistria vrea menţinerea contingentului militar rus

Administraţia separatistă de la Tiraspol pledează pentru menţinerea contingentului militar rus pe teritoriul Transnistriei, argumentând că nu s-a încheiat conflictul separatist, relatează site-ul agenţiei TASS.

956 afișări
Imaginea articolului Administraţia din Transnistria vrea menţinerea contingentului militar rus

Administraţia din Transnistria vrea menţinerea contingentului militar rus

"Propunerile de retragere a trupelor reprezintă o abordare contraproductivă", a declarat Vitali Ignatiev, ministrul de Externe al regimului separatist transnistrean.

"Conflictul nu s-a încheiat, rămân probleme majore, inclusiv în materie de securitate. Transnistria s-a pronunţat mereu în favoarea menţinerii contingentului pentru pace până la soluţionarea definitivă a conflictului", a subliniat Ignatiev.

Republica Moldova insistă pentru retragerea totală a trupelor ruse şi a echipamentelor militare din Transnistria şi pentru transformarea operaţiunii internaţionale de pace din regiunea separatistă în misiune civilă, a declarat vineri Natalia Gherman, ministrul moldovean de Externe, la o reuniune OSCE. Rusia trebuie să retragă în totalitate trupele şi echipamentele militare din Transnistria, în conformitate cu angajamentele internaţionale, a declarat Natalia Gherman la reuniunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), desfăşurată la Belgrad. "Chişinăul este preocupat în legătură cu prezenţa factorului militar rus în regiune şi a stocurilor masive de muniţie", a explicat Gherman. "Procesul de negocieri este rămas în urmă din cauza a numeroşi factori, mai ales din cauza poziţiei dure a Transnistriei şi a precondiţiilor impuse", a subliniat Gherman.

"Cu toate acestea, dialogul continuă prin întruniri la nivelul reprezentanţilor politici şi prin grupuri de experţi. S-au înregistrat anumite progrese în găsirea unor soluţii în domeniul protecţiei mediului, transportului feroviar şi rutier", a subliniat şeful diplomaţiei moldovene. Negocierile privind soluţionarea crizei transnistrene se desfăşoară în formatul 5+2 (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUA).

"Contrar acuzaţiilor false ale Transnistriei privind o presupusă blocadă economică, noi şi partenerii noştri din Uniunea Europeană am făcut progrese importante pentru facilitarea procedurilor comerciale şi pentru a asigura tratament preferenţial pentru companiile transnistrene pe pieţele europene", a subliniat Natalia Gherman, pledând pentru continuarea dialogului în criza transnistreană "la toate nivelurile şi fără precondiţii".

"Sunt mulţumită că aici, la OSCE, am convenit asupra unui obiectiv comun - căutarea unei soluţii complete axată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea Transnistria şi prin garantarea drepturilor omului, a libertăţilor politice, economice şi sociale pentru locuitorii regiunii", a insistat ministrul moldovean de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici