Administraţia Obama relansează proiectul închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo

Pentagonul va prezenta propuneri în vederea mutării în Statele Unite a închisorii de la Guantanamo, la peste 13 ani de la încarcerarea primilor deţinuţi, ceea ce ar urma să conducă la îndeplinirea unei promisiuni de campanie a lui Barack Obama, relatează AFP în pagina electronică.

154 afișări
Imaginea articolului Administraţia Obama relansează proiectul închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo

Administraţia Obama relansează proiectul închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo

Aflat în ultima parte a mandatului, preşedintele american nu mai are la dispoziţie mult timp pentru a-şi îndeplini angajamentul de a închide închisoarea de pe insula cubaneză, blocat de probleme de ordin politic şi juridic.

Deschisă în ianuarie 2002 pentru a primi suspecţi de terorism, închisoarea şi imaginile ei cu deţinuţii înlănţuiţi, purtând uniforme portocalii, au avut un impact dezastruos asupra imaginii Statelor Unite în lume.

Trebuie să terminăm cu "primul argument de care se servesc islamiştii pentru a recruta", subliniază Barack Obama.

Preşedintele american a cerut astfel Pentagonului să prezinte mai multe opţiuni în vederea mutării în Statele Unite a închisorii, în care în prezent se mai află 112 deţinuţi, faţă de peste 700 câţi erau în 2003.

Pentagonul urmează să anunţe care sunt costurile acestei mutări.

Cel puţin patru instalaţii sunt luate în considerare în vederea mutării deţinuţilor de la Guantanamo, şi anume două închisori militare - la Charleston (South Carolina) şi la Fort Leavenworth (Kansas) -, închisoarea federală de înaltă securitate din oraşul Florence (Colorado) şi cea de la Canon City, în acelaşi stat.

În închisoarea de la Florence se află deja deţinuţi ca Ramzi Youssef, organizatorul primelor atentate de la World Trade Center, în 1993, Zacarias Moussaoui, francezul condamnat în legătură cu atentatele din 11 septembrie sau Djokhar Tsarnaev, condamnat la moarte pentru atentatele de la Boston din 2013.

Raportul Pentagonului este o piesă esenţială în vederea avansării dosarului închiderii centrului militar de la Guantanamo, însă administraţia Obama are de înfruntat obstacole extrem de importante în a-şi atinge scopul.

Congresul majoritar republican se opune oricărei plasări a acestor deţinuţi în închisori de pe teritoriul american.

Congresmenii din statele vizate să-i găzduiască pe deţinuţi sunt cele care se opun cel mai ferm, invocând riscuri ale unor atacuri asupra viitoarei instalaţii.

Anomalie morală şi politică

Congresul a interzis transferurile de deţinuţi pe teritoriul american în 2011 şi tocmai a reînnoit interdicţia prin legea bugetului Apărării.

În lipsa unui acord cu Congresul, Casa Albă nu ar exclude să-l scurtcircuiteze, printr-un decret prezidenţial care implică riscuri politice şi judiciare importante.

Dacă Barack Obama "insistă, o va face în mod flagrant neconstituţional, încălcând legile adoptate de Congres", a avertizat săptămâna aceasta Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Preşedintele Obama "a dat într-adevăr de necaz" întârziind prea mult să acţioneze, apreciază David Remes, un avocat al yemeniţilor încarceraţi la Guantanamo.

Preşedintele ar fi putut să diminueze amploarea problemei accelerând plecarea a 53 de deţinuţi consideraţi transferabili într-o altă ţară, a declarat el pentru AFP. "Dacă le-ar fi spus secretarilor săi ai Apărării «veţi fi concediaţi dacă nu transferaţi 40 de deţinuţi în 12 luni», sigur că ar fi avut loc transferuri", a adăugat el.

Preşedintele Obama "trebuie să exercite acelaşi tip de presiune pe care l-a exercitat" pentru a împiedica Congresul să blocheze acordul privind programul nuclear iranian sau acordul de liber-schimb transpacific (TPP), subliniază el.

În opinia apărătorilor drepturilor omului, o eventuală mutare în Statele Unite nu ar rezolva totuşi problema celor 49 de oameni aflaţi în detenţie pe termen "nedefinit", fără proces.

Fie că sunt deţinuţi la Guantanamo sau în SUA, situaţia lor rămâne o anomalie morală şi politică, apreciază ei.

"Fiecare zi care trece cu persoane în detenţie pe o perioadă nedeterminată este o zi în care Statele Unite încalcă drepturile omului şi îşi pierd credibilitatea în apărarea acestor drepturi", subliniază Amnesty International.

Dintre deţinuţii de la Guantanamo, doar 10 au fost condamnaţi de justiţia militară sau se află în aşteptarea unui proces. Printre ei se află Khaled Cheikh Mohamed şi alţi patru co-deţinuţi, suspectaţi că au participat la organizarea atentatelor din 11 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici