Adunarea Generală ONU condamnă decizia Rusiei de a anexa regiunile ucrainene

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat, miercuri seară, anexarea "ilegală" de către Rusia a regiunilor din sud-estul Ucrainei, dar China şi India s-au abţinut de la vot, Beijingul argumentând că acţiunea, care nu are caracter juridic obligatoriu, nu facilitează soluţionarea conflictului.

1132 afișări
Imaginea articolului Adunarea Generală ONU condamnă decizia Rusiei de a anexa regiunile ucrainene

Sursa foto: MediafaxFoto

Proiectul de rezoluţie care condamnă "tentativele ilegale de anexare" de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie a fost adoptat în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu 143 de voturi pentru (din totalul de 193), cinci voturi împotrivă şi 35 de abţineri. Rezoluţia reafirmă susţinerea ONU pentru suveranitatea Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional.

Împotriva rezoluţiei au votat Rusia, Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Rusia a blocat prin veto acelaşi text în Consiliul de Securitate ONU. Spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, care au caracter juridic obligatoriu în privinţa aplicării, deciziile Adunării Generale au rol de recomandări şi o valoare simbolică.

Printre naţiunile care s-au abţinut de la vot figurează China, India, Pakistan şi Africa de Sud, conform cotidianului Le Monde.

"Este extraordinar", a reacţionat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, în timp ce reprezentantul SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că rezultatul votului arată că Rusia nu poate intimida lumea. "Astăzi este Rusia care invadează Ucraina, dar mâine poate fi altă naţiune al cărei teritoriu să fie încălcat. Oricine poate urma. La ce să ne aşteptăm de la acest for?", declarase Linda Thomas-Greenfield înaintea votului din Adunarea Generală ONU.

Adjunctul ambasadorului Chinei, Geng Shuang, a argumentat că votul nu este util. "Orice acţiune a Adunării Generale trebuie să conducă la reducerea tensiunilor, la reluarea rapidă a dialogului şi la promovarea unei soluţii politice la această criză", a argumentat Geng Shuang, conform agenţiei Reuters.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că rezoluţia este "politizată şi în mod evident provocatoare", avertizând că "ar putea distruge toate eforturile în favoarea unei soluţii diplomatice".

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal, la sfârşitul lunii septembrie, anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei. Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO şi Grupul G7 au condamnat ferm acţiunea Rusiei şi nu recunosc anexarea regiunilor ucrainene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici