Aeronave americane, nevoite să schimbe traseul pentru a evita coliziunea cu avioane ruse în Siria

Pentagonul a anunţat că aeronave americane au fost nevoite să-şi schimbe traiectoria pentru a evita coliziunea cu avioane ruse în Siria, generând îngrijorări privind un incident internaţional, relatează publicaţia The Hill în ediţia electronică.

6628 afișări
Imaginea articolului Aeronave americane, nevoite să schimbe traseul pentru a evita coliziunea cu avioane ruse în Siria

Aeronave americane, nevoite să schimbe traseul pentru a evita coliziunea cu avioane ruse în Siria (Imagine: Hepta)

Oficialii americani au declarat miercuri că cel puţin un astfel de incident a avut loc în ultima săptămână, după ce Rusia a declanşat o campanie aeriană în Siria.

Pericolul unui accident militar între forţele celor două ţări care operează în spaţiul aerian sirian a crescut, în timp ce discuţiile pe tema apărării între SUA şi Rusia stagnează.

"Am luat măsuri pentru a asigura separarea sigură a aeronavelor, dar continuăm să efectuăm misiuni deasupra Irakului şi Siriei, în sprijinul acestei misiuni de degradare şi distrugere" a grupării Stat Islamic, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.

CBS News a relatat că avioanele ruse au ajuns la 32 de kilometri de aeronavele americane şi la numai câţiva kilometri de drone ale SUA.

Rusia reprezintă o ameninţare şi pentru avioanele americane din Irak, unde Pentagonul efectuează de asemenea raiduri asupra obiectivelor grupării Stat Islamic.

Rusia a lansat miercuri rachete de croazieră de pe nave din Marea Caspică spre Siria, care au traversat spaţiul aerian irakian, pe unde zboară avioanele americane şi ale coaliţiei.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a încălcat spaţiul aerian al Turciei, de unde forţele americane şi ale coaliţiei lansează de asemenea raiduri în Siria.

Oficialii de la Pentagon au organizat o videoconferinţă cu omologii lor ruşi la 1 octombrie, dar o nouă discuţie nu a fost programată. Davis a declarat că la prima rundă de discuţii, SUA au prezentat Rusiei o propunere pentru a evita ciocniri neintenţionate în spaţiul aerian al Siriei.

Generalul în rezervă Ralph Jodice, fost comandant al Cartierului general al forţelor aeriene NATO din Turcia, a afirmat că în mod normal forţele care operează în aceeaşi zonă se coordonează pentru a evita situaţii periculoase.

Nevoia de coordonare cu Rusia ar putea deveni şi mai urgentă, în condiţiile în care Moscova se pregăteşte să trimită trupe terestre "voluntare" în Siria.

Prezenţa trupelor ruse, precum şi a celor iraniene, ar putea pune probleme forţelor americane şi ale coaliţiei, care oferă sprijin aerian rebelilor şi altor grupări care luptă împotriva organizaţiei Stat Islamic şi regimului lui Bashar al-Assad.

Dacă Moscova trimite trupe după aceste grupări rebele, forţele americane şi ale coaliţiei ar putea bombarda din greşeală trupele terestre ruse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici