Aeronavele F-22 din SUA, în alertă după ce a fost depistat balonul-spion în spaţiul aerian al Montanei. Guvernul canadian cooperează: „Luăm asta foarte în serios”

Imediat după ce balonul chinezesc a fost detectat, piloţii avioanelor F-22 au intrat în alertă, iar zborurile de la un aeroport au fost anulate pentru ca forţele militare aeriene să elibereze spaţiul aerian în cazul unei potenţiale operaţiuni aeriene.

7837 afișări
Imaginea articolului Aeronavele F-22 din SUA, în alertă după ce a fost depistat balonul-spion în spaţiul aerian al Montanei. Guvernul canadian cooperează: „Luăm asta foarte în serios”

U.S. federal government (Sursa Foto)

Avioanele de pasageri au rămas la sol, avioanele F-22 în alertă 

„Au ieşit la iveală rapoarte despre oprirea avioanelor la sol în aeroportul Billings şi mobilizarea mai multor aeronave militare americane, inclusiv F-22”, a declarat reporterilor un oficial înalt al apărării.

„Am vrut să ne asigurăm că putem coopera cu autorităţile civile pentru a elibera spaţiul aerian din jurul acelei zone vizate. Dar chiar şi cu acele măsuri de protecţie luate, comandanţii noştri militari au considerat că nu am redus riscul suficient. Aşa că nu am ordonat vreo lovitură”.

Guvernatorul Montanei este profund tulburat: „De la balonul-spion la TikTok” 

Guvernatorul Montanei, Greg Gianforte, a declarat că a fost informat cu privire la incident după ce Garda Naţională a fost anunţată despre o operaţiune militară în curs de desfăşurare în spaţiul aerian din Montana, a declarat acesta şi purtătorul său de cuvânt republican, Brooke Stroyke.

„De la balonul de spionaj la Partidul Comunist Chinez care spionează americani prin TikTok şi până la companiile legate de PCC care cumpără terenuri agricole americane, sunt profund tulburat de fluxul constant de evoluţia alarmantă pentru securitatea noastră naţională din ultima vreme”, a transmis Gianforte într-un comunicat, potrivit Independent

Canada a transmis că monitorizează balonul ce i-a violat spaţiul aerian

Apărarea naţională a Canadei a confirmat astăzi un alt  doilea incident ce priveşte balonul-spion chinezesc, iar oficialii au transmis că  îl monitorizează.

Un balon de supraveghere la mare altitudine a fost detectat şi mişcările sale sunt urmărite activ de NORAD. Canadienii sunt în siguranţă şi Canada ia măsuri pentru a asigura securitatea spaţiului său aerian”, a spus apărarea naţională într-un comunicat.

Acesta a adăugat: „Agenţiile de informaţii ale Canadei cooperează cu partenerii americani şi continuă să ia toate măsurile necesare pentru a proteja informaţiile sensibile ale ţării noastre de ameninţările străine”.

Rămânem în contact frecvent cu aliaţii noştri americani după cum evoluează situaţia, a transmis apărarea naţională canadiană.

Potrivit CTV News, la o conferinţă de presă la Toronto, ministrul canadian al Finanţelor Chrystia Freeland a declarat că mişcările balonului sunt urmărite în mod activ.

Ea a spus că NORAD, Forţele Armate Canadiene, Departamentul Apărării Naţionale şi alţi parteneri „evaluează situaţia şi lucrează în strânsă coordonare”, adăugând că agenţiile de informaţii canadiene lucrează cu parteneri americani.

„Continuăm să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja Canada de ameninţările informaţiilor străine”, a spus Freeland.

„Luăm asta foarte în serios”.

Ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly, a declarat vineri pe Twitter că a vorbit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken,  despre securitatea spaţiului aerian al Canadei.

„Colaborăm cu partenerii noştri americani şi continuăm să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja informaţiile sensibile ale Canadei”, a spus ea.

De ce Pentagonul nu a doborât balonul?

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, l-a sfătuit pe preşedintele Joe Biden să nu doboare balonul din cauza riscului  de a cădea resturi de materiale în zonele populate, ce ar putea fi chiar periculoase pentru civili.

În timp ce autorităţile americane au avut în vedere opţiunea doborârii când balonul plutea peste zone slab populate din Montana, s-a evaluat că obiectul „considerabil” era suficient de mare pentru a provoca potenţiale daune.

Pluteşte cu mult peste altitudinea aeronavelor civile, aşa că este puţin probabil să reprezinte vreun pericol imediat pentru public, transmite Bloomberg

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici