AfD, partidul de extremă dreapta din Germania, a câştigat pentru prima dată alegerile pentru a conduce district

Un candidat de extremă dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD) a câştigat duminică un vot pentru a deveni pentru prima dată lider de district în cea mai mare economie a Europei, un progres pentru partidul care a atins cote record în sondajele naţionale, relatează Reuters.

1614 afișări
Imaginea articolului AfD, partidul de extremă dreapta din Germania, a câştigat pentru prima dată alegerile pentru a conduce district

AfD, partidul de extremă dreapta din Germania, a câştigat pentru prima dată alegerile pentru a conduce district

AfD, care are 10 ani de existenţă şi cu care partidele principale din Germania refuză oficial să coopereze din cauza opiniilor sale radicale, a câştigat un tur de scrutin în districtul Sonneberg din landul Thuringia (est), candidatul său obţinând 52,8% din voturi.

Acesta este cel mai recent succes al partidului, care profită de un val de nemulţumire populară faţă de coaliţia ciudată a cancelarului social-democrat Olaf Scholz cu Verzii şi Democraţii Liberi (FDP).

În sondaje, AfD se situează la 19%-20%, în spatele partidului fostului cancelar Angela Merkel care este tot în opoziţie, şi se bazează pe temerile alegătorilor legate de recesiune, migraţie şi tranziţia câtre o economie nepoluantă, spun analiştii.

În timp ce partidele de extremă dreapta au câştigat teren în întreaga Europă, forţa AfD este deosebit de sensibilă în Germania din cauza trecutului nazist al ţării.

Preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, s-a declarat profund şocat.

"Aceasta este o cotitură pe care forţele politice democratice ale acestei ţări nu o pot accepta pur şi simplu", a declarat el pentru presa RND.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici