Afganistan: Atentat sinucigaş în faţa cartierului general NATO, soldat cu şapte morţi - VIDEO

Cel puţin şapte civili afgani au fost ucişi şi 91 de persoane au fost rănite sâmbătă, la Kabul, într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, comis în faţa cartierului general al forţei NATO din Afganistan, a anunţat Ministerul Apărării, cu cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale.

31 afișări
Imaginea articolului Afganistan: Atentat sinucigaş în faţa cartierului general NATO, soldat cu şapte morţi - VIDEO

Afganistan: Atentat sinucigaş în faţa cartierului general NATO, soldat cu cel puţin trei morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Atacul a fost rapid revendicat de insurgenţii islamişti, care au afirmat că au vizat ambasada Statelor Unite, aflată în apropiere. Potrivit purtătorului de cuvânt al talibanilor, care exagerează adeseori bilanţul atacurilor lor, "25 de americani şi gardieni angajaţi ai ambasadei ai fost ucişi" sâmbătă.

Talibanii au jurat să perturbe alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi, pe care le consideră o "impostură orchestrată de americani".

Atacul a avut loc în jurul orei locale 08.30 (07.00 ora României), distrugând bariera de beton care proteja baza militară şi provocând spargerea geamurilor locuinţelor din cartier, a constat un jurnalist al AFP.

"Este vorba despre un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, chiar în faţa ISAF", Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate a NATO, a declarat un purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Mohammad Zaher Azimi.

Potrivit unui ultim bilanţ al Ministerului afgan al Apărării, şapte civili au fost ucişi şi 91 de persoane au fost rănite, dintre care majoritatea prezintă răni uşoare.

Printre răniţi se numără patru militari afgani şi un parlamentar, Hawa Alam Nuristani.

Un purtător de cuvânt al ISAF a declarat că cinci militari ai NATO au fost răniţi, dar că viaţa lor nu este în pericol.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a revendicat atentatul prin telefon. "Un kamikaze a detonat 500 de kilograme de explozivi la bordul unei maşini de teren în faţa ambasadei americane", a declarat el.

"El a fost oprit de forţele de securitate afgane la prima poartă" care duce la cartierul general al NATO, a explicat generalul Eric Tremblay, purtător de cuvânt al ISAF.

Deflagratia s-a produs in apropierea palatului presedintelui afgan Hamid Karzai, favorit la alegerile de joi.

Sectorul a fost încercuit de forţe de securitate afgane şi militari americani, care formează majoritatea trupelor ISAF, potrivit aceleiaşi surse.

"Explozia a avariat grav mai multe vehicule şi ar trebui să fie multe victime. Am văzut oameni culcaţi la pământ", a povestit pentru AFP un martor ocular care se afla într-un imobil din apropierea locului atacului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici