Afganistan: Un jurnalist răpit în urma bombardamentului NATO, eliberat de forţele americane

Un jurnalist al cotidianului american New York Times, care a fost răpit în urmă cu câteva zile în Afganistan, a fost eliberat datorită unei operaţiuni a forţelor speciale americane în cadrul căreia colegul său afgan a fost ucis de talibani, au anunţat miercuri autorităţile locale şi NATO.

36 afișări
Imaginea articolului Afganistan: Un jurnalist răpit în urma bombardamentului NATO, eliberat de forţele americane

Un jurnalist răpit în Afganistan, eliberat de forţele americane (Imagine: cnn.com)

Stephen Farrell şi Sultan Munadi au fost răpiţi sâmbătă în provincia Kunduz, din nordul Afganistanului, unde strângeau informaţii despre bombardamentul foarte controversat efectuat de NATO în cadrul căruia au fost ucise zeci de persoane, printre care mai mulţi civili şi talibani.

În cursul nopţii "forţe ale ISAF şi afgane au intrat în mai multe locuinţe din Kunduz şi l-au eliberat" pe Stephen Farrell, a declarat un purtător de cuvânt al Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din cadrul NATO, fără a preciza naţionalitatea militarilor Alianţei.

Anterior, guvernatorul provinciei Kunduz, Mohammad Omar, declarase că raidul a fost condus de "un comando al forţelor speciale americane". Potrivit lui Farrell însă, vocile celor care l-au eliberat ar fi fost "britanice".

Omar afirmă că jurnalistul afgan a fost ucis "de talibani", în timp ce potrivit New York Times, Farrell pretinde că acesta a căzut în timpul schimburilor de focuri şi nu se poate spune de către cine a fost împuşcat.

Munadi, pe care New York Times îl numeşte "translatorul" lui Stephen Farrell, avea 34 de ani şi era tatăl a doi copii.

Publicaţia confirmă pe site-ul său de Internet că reporterul său a fost eliberat de "comandouri militare".

"Sunt liber, am fost eliberat!", a declarat Farrell prin telefon redactorului şef al rubricii internaţionale a publicaţiei.

Farrell este al doilea jurnalist al New York Times răpit în Afganistan în mai puţin de un an.

David Rohde a fost răpit în noiembrie 2008 în apropiere de Kabul împreună cu un jurnalist afgan şi şoferul care îi însoţea, dar a reuşit să scape în iunie 2009.

"Eram toţi într-o cameră, iar talibanii au fugit când a devenit clar că este vorba despre un raid", a povestit Farrell unui dintre colegii săi. Potrivit jurnalistului, el a ieşit afară împreună cu Sultan Munadi, sub o ploaie de gloanţe.

Colegul său afgan a strigat că este jurnalist, dar a fost răpus de o rafală, a precizat el.

"Am sărit într-un şanţ", povesteşte în continuare jurnalistul, adăugând că nu ştie dacă gloanţele au venit dinspre comando sau dinspre talibani. Acesta precizat că după unul sau două minute a auzit "voci britanice" şi a strigat "ostatic britanic!" pentru a-şi semnala prezenţa.

Cotidianul american scrie că "vestea răpirii nu fusese dată publicităţii de New York Times şi majoritatea celorlalte publicaţii pentru a păstra securitatea celor doi".

Un militar britanic a fost ucis în timpul operaţiunii de salvare

Un membru al comandoului britanic a fost ucis de talibani în timpul operaţiunii de eliberare a jurnalistului britanic, relatează Daily Mail.

Potrivit liderului regional, un lider taliban şi o femeie de origine afgană au fost de asemenea ucişi în timpul operaţiunii.

Purtătoarea de cuvânt a armatei americane, Christine Sidenstricker, a confirmat operaţiunea forţelor NATO şi afgane, dar nu a oferit detalii.

"I-am dus în camera de oaspeţi" şi aveau cu ei un jurnalist străin şi un translator afgan, povesteşte un localnic căruia talibanii i-au cerut să îi găzduiască.

"La miezul nopţii, elicopterele americane, au venit şi din ele au coborât militari. A izbucnit o confruntare, iar militarii au spart uşa casei mele, omorând-o pe cumnata mea şi l-au luat cu ei pe reporter", a explicat acesta, adăugând că trupul colegului acestuia a fost găsit de dimineaţă în faţa casei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici