AFP: Bebeluşul rom mort, căruia i s-a refuzat înhumarea în Franţa, a devenit un simbol al discriminării

Bebeluşul rom decedat la sfârşitul lui decembrie, căruia o comună de la periferia Parisului i-a refuzat înhumarea, a fost îngropat luni într-un oraş vecin, iar preşedintele Republicii François Hollande şi-a exprimat indignarea faţă de acest caz.

903 afișări
Imaginea articolului AFP: Bebeluşul rom mort, căruia i s-a refuzat înhumarea în Franţa, a devenit un simbol al discriminării

AFP: Bebeluşul rom mort în Franţa a devenit un simbol al discriminării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sicriul mic şi alb a fost înhumat în cimitirul din Wissous, la şapte kilometri de Champlan, unde trăieşte familia copilului, în urma unei ceremonii religioase într-o biserică catolică la care au participat aproximativ 100 de persoane.

Preşedintele François Hollande a declarat luni dimineaţa că refuză ca Franţa "să-i trateze pe alţii aşa cum s-a întâmplat într-un cimitir", pe fundalul emoţiei provocate după dezvăluirea cazului sâmbătă. Premierul francez Manuel Valls a denunţat duminică "o injurie la adresa a ceea ce reprezintă Franţa".

Născută la 14 octombrie, Maria Francesca a decedat din cauza sindromului de moarte subită a sugarului, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, în tabăra în care locuia cu familia ei, la Chantran, în apropiere de pistele aeroportului de la Orly. Decesul a fost constatat la spitalul Corbeil, unde a fost transportată. Firma de pompe funebre a declarat că s-a lovit de refuzul primarului din Champlan Christian Leclerc (dreapta) de a a-i acorda un loc în cimitirul localităţii.

Christian Leclerc a renunţat la tăcere duminică, pentru a evoca o neînţelegere şi pentru a da asigurări că nu s-a opus înhumării "niciun moment", contrazicând comentarii anterioare citate de Le Parisien. Potrivit cotidianului, primarul a spus că nu mai sunt locuri în cimitir şi a argumentat că familia bebeluşului nu plăteşte impozite.

Numeroşi lideri politici şi-au exprimat indignarea. Ultima dintre ei, preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen a denunţat luni o "lipsă de umanitate".

Părinţii micuţei, originari din România, trăiesc de cel puţin opt ani în Franţa. Ei au doi băieţi, în vârstă de cinci şi nouă ani, şcolarizaţi la Champlan.

Aproximativ 20.000 de romi trăiesc în prezent în Franţa, cel mai adesea în condiţii precare, în tabere ilegale din care sunt goniţi frecvent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici