AFP: Hillary Clinton străbate SUA ca o repetiţie în vederea alegerilor pentru Casa Albă

Hillary Clinton, care susţine că nu candidează pentru preşedinţia americană, a efectuat 35 de deplasări începând din ianuarie, un circuit care a condus-o de la un capăt la altul al Statelor Unite şi care-i permite să rodeze temele unei eventuale candidaturi la Casa Albă.

73 afișări
Imaginea articolului AFP: Hillary Clinton străbate SUA ca o repetiţie în vederea alegerilor pentru Casa Albă

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numai în aprilie şi mai, "Hillary", în vârstă de 66 de ani, a susţinut un discurs la Salonul pentru reciclarea metalelor, la Las Vegas - unde o femeia a aruncat cu un pantof spre ea, fără să o atingă, a participat la o discuţie cu Christine Lagarde la summitul Women in the World, la New York - unde a făcut poze cu membre ale trupei Pussy Riot, şi a efectuat vizite la Washington, San Francisco, Portland, San Jose, Boston, la sediul ONU, în Connecticut, Kentucky şi Phoenix.

Fosta Primă Doamnă (1993-2001), senatoare (2001-2009) şi secretar de Stat (2009-2013) îşi prezintă bilanţul impresionant în domeniul politicii externe. Iar prin elemente autobiografice se prezintă ca o femeie de stat cu valori solide, angajată de două decenii în lupta pentru egalitatea între bărbaţi şi femei şi împotriva inegalităţilor sociale - o adevărată biografie sub forma unui program politic neoficial.

În programul unei sâmbete, în aprilie, figurau două etape, şi anume Congresul Femeilor Metodiste, la Louisville, în Kentucky, şi un forum cu John McCain în Arizona.

În Centrul pentru convenţii din Louisville, aglomerat, în faţa a 6.500 de femei, Hillary Clinton îşi povesteşte copilăria, înconjurată de religie, influenţată de etica muncii strămoşilor săi galezi şi de bunica ei aproape oarbă. Fără notiţe sau prompter, echipată cu un microfon la rever, nu ezită să publicului anedocte.

"Îmi amintesc de tatăl meu rugându-se la piciorul patului în fiecare seară. Acest lucru mă impresiona enorm, pentru că tatăl meu era un fotbalist, un fost ofiţer de Marină în timpul Războiului, era o persoană foarte dură, foarte independentă, dar care în fiecare seară era acolo, umil, în genunchi în faţa lui Dumnezeu", povesteşte ea, adăugând "adoram această biserică".

Izbucnesc aplauze puternice. "Sunt pregătită pentru o femeie preşedintă, cu condiţia să fie calificată, iar ea este extrem de calificată", spune o susţinătoare, Kathy Crone, care dă asigurări că o este o cunoştinţă a mamei lui Bill.

- O nouă carte

Hillary Clinton a venit să vorbească gratuit la Louisville, însă tariful pe care-l practică pare să se ridice la 200.000 de dolari, potrivit The Washington Post, în chimbul unor intervenţii la convenţii ale unor profesionişti, ca de exemplu dealeri de automobile sau la saloane de sisteme informatice în domeniul sănătăţii.

Desigur, îi este adresată în mod sistematic întrebarea dacă va candida la succesiunea lui Barack Obama.

Lui John McCain, care i-a spus în glumă, la Phoenix, "doamna preşedintă", i-a răspuns "Opreşte-te, John! Îmi vei crea probleme!".

Marţi, în apropiere de Washington, la un Congres al specialiştilor în sănătate mentală, a declanşat ovaţii declarând, cu un zâmbet larg, "este o întrebare foarte bună, deoarece, evident, mă gândesc mult la ea".

"Trebuie să decid doar dacă sunt pregătită sau nu", a continuat ea. "Deci, ascultaţi în continuare, când voi fi, veţi afla!".

În decembrie, a anunţat că va lua o decizie în 2014 - primarele vor începe în prima parte a lui 2016.

Peste tot unde vorbeşte, citează numeroase proiecte umanitare ale Fundaţiei Clinton, a cărei membră a devenit în 2013.

Îşi apără cu meticulozitate bilanţul, pe care unii critici îl consideră slab. La Phoenix, în faţa lui John McCain, şi-a enumerat rezultatele ca într-o viitoare dezbatere prezidenţială.

Naivitate faţă de Rusia? Răspunde că nu l-a menajat niciodată pe Vladimir Putin care, în schimb, "m-a atacat personal". Eşecul negocierilor între israelieni şi palestinieni? "Am muncit foarte dur". Atacul terorist de la Benghazi? Anunţă că-i va fi dedicat un întreg capitol în următoarea sa carte, "Hard Choices" ("Des décisions difficiles"), care va apărea pe 10 iunie, în engleză şi franceză, la Fayard.

"Este pregătită să candideze, din punct de vedere fizic şi mental? Am impresia că da", declară pentru AFP Joe Conason, un scriitor şi jurnalist foarte legat de "sfera Clinton" din anii '90. "Observând-o în turneul de promovare a cărţii şi în campania pentru alegerile legislative din noiembrie vom înţelege direcţia în care se va îndrepta", apreciază el.

Între timp, "este necesar să construiască un mesaj pozitiv despre ea-însăşi şi asupra a ceea ce vrea să realizeze", adaugă Conason.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici