AFP: Rapoartele CE alimentează ideea că România şi Bulgaria au aderat prematur la UE

Rapoartele interimare ale Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria riscă să alimenteze scepticismul celor care cred că UE a admis prea rapid România şi Bulgaria, în euforia care a urmat căderii "Cortinei de Fier".

71 afișări
Imaginea articolului AFP: Rapoartele CE alimentează ideea că România şi Bulgaria au aderat prematur la UE

AFP: Rapoartele CE alimentează ideea că România şi Bulgaria au aderat prematur la UE (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Comisia Europeană a denunţat marţi lipsa de rezultate în România şi Bulgaria în materie de combatere a corupţiei şi criminalităţii organizate, îndemnând cele două ţări să depună mai multe eforturi în aceste domenii considerate "priorităţi naţionale".

"Executivul european are o abordare dură în special faţă de Bulgaria", subliniază AFP, notând că raportul CE critică "rezultatele insuficiente ale sistemului judiciar în materie de anchetare şi judecare a cazurilor de corupţie şi crimă organizată".

"Este nevoie de îmbunătăţiri pentru a avea proceduri mai scurte şi mai eficiente", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, exprimând regretul "că nicio condamnare nu a fost pronunţată din mai 2009 într-un caz de amploare privind criminalitatea organizată".

Bruxelles-ul este mai puţin sever, dar totuşi critic faţă de România, care "nu a menţinut ritmul reformelor în justiţie", notează France Presse.

"La modul general, atât România, cât şi Bulgaria trebuie să trateze aceste chestiuni ca fiind priorităţi naţionale", subliniază purtătorul de cuvânt al CE.

"Aceste rapoarte riscă să alimenteze scepticismul celor care cred că Uniunea Europeană a permis aderarea Bulgariei şi României prea devreme, în euforia care a urmat căderii Cortinei de Fier în Europa", încheie AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici