Agenţia ONU pentru Refugiaţi: Garantarea securităţii şi protecţia refugiaţilor sunt compatibile

Protecţia refugiaţilor nu este incompatibilă cu garantarea securităţii, a declarat şeful Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, într-o conferinţă de presă la Budapesta, cu referire la decizia Ungariei de a nu aplica planul UE de relocare a refugiaţilor, relatează agenţia MTI.

344 afișări
Imaginea articolului Agenţia ONU pentru Refugiaţi: Garantarea securităţii şi protecţia refugiaţilor sunt compatibile

Agenţia ONU pentru Refugiaţi: Garantarea securităţii şi protecţia refugiaţilor sunt compatibile

"Nu este doar un drept, ci o datorie a fiecărei ţări de a-şi proteja graniţele şi de a garanta securitatea cetăţenilor săi. Aceste obligaţii nu sunt în contradicţie cu obligaţia morală de a oferi ajutor refugiaţilor", a spus Grandi.

Directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi a vizitat zona de frontieră Ungaria-Serbia şi a discutat cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, şi cu ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter.

Filippo Grandi le-a cerut autorităţilor de la Budapesta să asigure accesul solicitanţilor de azil la procedurile respective. Oficialul ONU şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o lege care le interzice solicitanţilor de azil să părăsească zonele de tranzit stabilite la frontieră până la soluţionarea cazurilor şi la faptul că puţini solicitanţi de azil primesc statutul de refugiat.

"Este de înţeles că Ungaria se află într-o poziţie dificilă, fiind o ţară de tranzit între Balcanii de Vest şi Europa de Vest. Cu toate acestea, regulamentele Ungariei privind azilul trimit un mesaj de respingere", a spus Grandi.

În ceea ce priveşte cotele obligatorii de relocare a imigranţilor în UE, Grandi a precizat că anumite state membre au fost îndreptăţite să dorească împărtăşirea poverii crizei migranţilor şi a numit "regretabilă" decizia Ungariei de a nu participa la acest plan.

În hotărârea luată săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins apelurile Slovaciei şi Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanţii de azil din Grecia şi Italia. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că, deşi "a luat act" de această hotărâre, guvernul său nu-şi va schimba politica anti-imigraţie.

Guvernul de la Budapesta a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. Premierul Viktor Orban a transmis că propunerea Ungariei este distribuirea imigranţilor şi refugiaţilor în afara Europei, nu în cadrul statelor membre ale Blocului comunitar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici