Ahmadinejad vrea să cumpere uraniu îmbogăţit din Statele Unite

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a propus să cumpere uraniu îmbogăţit din Statele Unite, în condiţiile în care marile puteri somează Teheranul să suspende îmbogăţirea uraniului, relatează ediţia online a revistei Newsweek.

20 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad vrea să cumpere uraniu îmbogăţit din Statele Unite

Ahmadinejad vrea să cumpere uraniu îmbogăţit din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem un reactor la Teheran care produce medicamente pe baza unor tehnologii nucleare. Este necesar uraniu îmbogăţit la nivelul de 19,75 la sută. Suntem pregătiţi să cumpărăm aceste materiale. Suntem pregătiţi pentru discuţii la nivel de experţi în domeniul cooperării nucleare. Cred că este o propunere solidă, care oferă o bună oportunitate pentru început", explică Ahmadinejad.

"Nivelul nostru de îmbogăţire a uraniului este de 3,5 la sută, cu o marjă cuprinsă între 3 şi 5 la sută. Materialele merg la centralele nucleare. Nu pot fi folosite pentru o bombă. O bombă are nevoie de uraniu îmbogăţit în proporţie de 99,7 la sută. Dar credem că este un lucru rău să ai arme nucleare", a declarat Ahmadinejad.

"Materialele nucleare pe care dorim să le achiziţionăm sunt pentru scopuri medicale. (...) Este o problemă umanitară. Reactoarele noastre produc deja medicamente de acest fel. Deja au produs 20 de tipuri de medicamente, dar trebuie să ne gândim la necesităţile pentru următorii 20 de ani, astfel că avem nevoie în continuare de uraniu îmbogăţit. Cred că ar fi un bun început pentru negocieri", explică liderul islamist iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici