AI cere un embargou asupra armelor cu destinaţia Israel şi Hamas

Organizaţia Amnesty International a cerut luni ONU să impună un embargou "total" asupra armelor cu destinaţia Israel, Hamas şi alte grupări armate palestiniene.

133 afișări
Imaginea articolului AI cere un embargou asupra armelor cu destinaţia Israel şi Hamas

AI cere un embargou asupra armelor cu destinaţia Israel şi Hamas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Londra, a afirmat că a primit dovezi confrom cărora Israelul şi mişcarea Hamas au utilizat arme provenind din străinătate împotriva civililor.

Aceasta a acuzat cele două părţi că au comis "crime de război" în Fâşia Gaza şi în sudul Israelului în timpul conflictului de la sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009.

"Cerem Consiliului de Securitate al ONU să impună un embargou imediat şi total armelor cu destinaţia Israel, Hamas şi alte grupări armate palestiniene, până se va găsi un mecanism care va garanta că muniţiile şi alte materiale militare nu sunt utilizate pentru încălcarea gravă a dreptului internaţional", a declarat Malcolm Smart, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu.

"Forţele israeliene au utilizat arme cu fosfor şi alte arme livrate de Statele Unite pentru a comite grave încălcări ale dreptului internaţional, printre care crime de război", a declarat Donatella Rovera, care a condus o misiune de anchetă în sudul Israelului şi în Fâşia Gaza.

"La rândul lor, Hamas şi alte grupări armate palestiniene au lansat asupra unor zone civile israeliene sute de rachete, care au intrat prin contrabandă sau sunt formate din elemente provenind din străinătate", a precizat aceasta. "Deşi au fost mai puţin periculoase decât armele folosite de Israel, aceste tiruri cu rachetă constituie de asemenea crime de război", a explicat ea.

Amensty a precizat că a găsit fragmente de bombe, de obuze şi de rachete în spaţii de recreare, spitale şi locuinţe din Fâşia Gaza. Organizaţia a găsit de asemenea fragmente de rachetă în zone civile israeliene.

Ministerul israelian de Externe a criticat acest raport, subliniind că acesta prezintă "o versiune trunchiată a evenimentelor care nu corespunde criteriilor profesionale de obiectivitate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici