AI şi un congresman cer anchetarea lui George W. Bush, după mărturisirile privind simularea înecului

Amnesty International (AI) şi un congresman au cerut administraţiei Obama să îl aducă în faţa justiţiei pe fostul preşedinte George W. Bush, care mărturiseşte în memoriile sale, publicate marţi, că a dat ordinul de a determina deţinuţii să vorbească prin utilizarea simulării înecului.

15 afișări
Imaginea articolului AI şi un congresman cer anchetarea lui George W. Bush, după mărturisirile privind simularea înecului

AI şi un congresman cer anchetarea lui George W. Bush, după mărturisirile privind simularea înecului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mărturia preşedintelui Bush (...) este suficientă pentru a declanşa obligaţia internaţională pe care Statele Unite o au de a ancheta asupra acestei mărturii şi să îl acuze dacă se adevereşte", a declarat Rob Freer, din cadrul Amnesty International, într-un e-mail adresat AFP.

De asemenea, într-un comunicat, organizaţia de apărare a drepturilor omului cere Statelor Unite să creeze o anchetă independentă pentru a face lumină în cazul încălcărilor drepturilor omului comise în numele "războiului contra terorismului", în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, în perioada 2001-2009.

În "Decision Points", memorile sale, apărute marţi în Statele Unite, Bush povesteşte că a autorizat Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) să utilizeze simularea înecului contra celui care s-a autoproclamat organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed.

Simularea înecului constă în vărsarea de apă pe căile respiratorii ale unei persoane imobilizate cu capul în jos, cu un prosop ud, cu scopul creării unei senzaţii de sufocare.

Potrivit unei note interne a Departamentului de Justiţie, dezvăluită în aprilie 2009, CIA l-a supus pe Khaled Sheikh Mohammed la simularea înecului de 183 de ori, după arestarea sa în Pakistan, în 2003.

Amnesty International aminteşte că Statele Unite au ratificat Convenţia ONU contra Torturii în 1994, în baza acesteia având obligaţia de a aduce în faţa justiţiei autorii actelor de tortură.

În memoriile sale, Bush afirmă că simularea înecului nu era un act de tortură, în baza unui aviz din partea Departamentului Justiţiei. Însă administraţia Obama a apreciat, ulterior, că această practică este tortură şi a interzis-o.

Un membru al Camerei Reprezentanţilor, Jerrold Nadler, s-a declarat "scandalizat" de dezvăluirile lui Bush şi a cerut secretarului Justiţiei, Eric Holder, să numească un procuror special pentru a ancheta faptele "şi a-i acuza pe cei care s-au făcut complici, de la toate nivelurile statului".

În pofida multiplelor apeluri din partea congresmenilor şi asociaţiilor de apărare a drepturilor omului care i-au fost adresate după ce a ajuns la Casa Albă, Barack Obama a refuzat mereu să angajeze o anchetă penală contra opţiunilor predecesorului său sau administraţiei acestuia.

În schimb, Holder a numit un procuror special, în august 2008, pentru a ancheta asupra unor agenţi CIA care au depăşit ordinele ce le-au fost date privind desfăşurarea interogatoriilor în cadrul luptei contra terorismului, după atentatele de la 11 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici