AIEA a primit noi informaţii despre programul nuclear iranian

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a primit noi informaţii despre programul nuclear controversat al Iranului, care este suspectat că vrea să se doteze cu arma atomică, potrivit unui raport confidenţial.

61 afișări
Imaginea articolului AIEA a primit noi informaţii despre programul nuclear iranian

AIEA a primit noi informaţii despre programul nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

AIEA, care s-a sesizat în acest dosar de mai mulţi ani, nu a putut verifica un anumit număr de acuzaţii, cum ar fi cele privind presupusele studii privind construcţia unor focoase nucleare pentru rachete, în lipsa cooperării Iranului.

În acest nou raport, AIEA subliniază că Iranul refuză în continuare "să discute despre un anumit număr de probleme importante legate de eventualele dimensiuni militare ale programului său nuclear".

"Informaţii suplimentare (...) au reţinut atenţia agenţiei în august 2008, precum şi noi informaţii primite recent", care au generat "noi îngrijorări", subliniază raportul.

"Iranul nu discută cu agenţia probleme legate de acuzaţiile de presupusă dezvoltare a unor focoase nucleare pentru programul său de rachete", continuă documentul.

Aceste informaţii confirmă acuzaţiile formulate în 2004, denunţate drept invenţii de către Teheran, potrivit unui diplomat care a cerut să i se respecte anonimatul.

Ele oferă "o imagine mai clară asupra evenimentelor de dinainte de 2003. Şi procură informaţii suplimentare cu privire la perioada de după 2003", a precizat această sursă.

AIEA apreciază în acest document de 12 pagini că Iranul, vizat de patru serii de sancţiuni din partea ONU, dispune de acum de 3.606 kilograme de uraniu slab îmbogăţit şi de 43,6 kilograme de uraniu îmbogăţit în proporţie de 20 la sută în centrul său de la Natanz. Acest material poate fi folosit atât pentru alimentarea unui reactor civil, cât şi pentru activităţi militare.

Oficial, Iranul îmbogăţeşte uraniu pentru funcţionarea reactorului său de cercetare.

Continuând să sfideze comunitatea internaţională, Teheranul a început construcţia unei a doua instalaţii de îmbogăţire a uraniului la Qom, care urmează să intre în funcţiune în vară, potrivit autorităţilor iraniene.

Raportul a fost remis statelor membre AIEA vineri şi urmează să fie discutat în cadrul consiliului celor 35 de guvernatori ai agenţiei, la Viena, începând din 7 martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici