AIEA apreciază că fisurile nu sunt importante la centrala Fukushima, în pofida radiaţiilor

Containerele de protecţie ale reactoarelor centralei japoneze Fukushima, unde autorităţile încearcă să împiedice producerea unui accident major, de la cutremurul de la 11 martie, nu sunt grav avariate, în pofida continuării emisiilor de particule radioactive, a anunţat marţi AIEA.

31 afișări
Imaginea articolului AIEA apreciază că fisurile nu sunt importante la centrala Fukushima, în pofida radiaţiilor

AIEA apreciază că fisurile nu sunt importante la centrala Fukushima, în pofida radiaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem suficiente informaţii pentru a stabili că nu există găuri mari sau emisii excesive din aceste containere de protecţie. Dar vedem, în continuare, radiaţii provenind de la această instalaţie", a declarat James Lyons, director pentru Securitatea Instalaţiilor Nucleare al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cu sediul la Viena.

"Problema este de a afla de unde provin, fie din containerul de protecţie, fie din bazinele unde este depozitat combustibilul uzat. Fără posibilitatea de a merge la faţa locului, este greu de stabilit", a continuat expertul.

În contextul în care au fost detectate importante contaminări radioactive ale apei mării, echipele de salvare încearcă, în continuare, să răcească reactoarele, la 11 zile de la cutremurul urmat de un tsunami înalt de 14 metri, care a scos din serviciu sistemele de răcire.

Alimentarea cu electricitate a fost parţial restabilită, la sala de control a reactorului 3, cel mai puternic avariat. Dar la această unitate s-au produs noi degajări de fum.

Principala grijă, "pentru fiecare reactor în parte, rămâne cea legată de bazinele pentru combustibilul uzat, dar mai ales (cele din) reactorul 4", a declarat Graham Andrew, consilier ştiinţific al directorului general al AIEA, japonezul Yukiya Amano.

"Nu am primit informaţii verificate, de ceva timp, asupra integrităţii containerului de protecţie al reactorului 1. Suntem îngrijoraţi că nu cunoaştem starea exactă a acestuia", a relevat Andrew.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici