AIEA asigură că populaţia mexicană nu este ameninţată de niciun risc după un furt de material radioactiv

Populaţia mexicană nu este ameninţată de niciun risc ca urmare a furtului de material medical radioactiv "extrem de periculos" care a avut loc în Mexic, a apreciat joi, la Viena, agenţia ONU specializată în domeniul nuclear.

66 afișări
Imaginea articolului AIEA asigură că populaţia mexicană nu este ameninţată de niciun risc după un furt de material radioactiv

AIEA asigură că populaţia mexicană nu este ameninţată de niciun risc după un furt de material radioactiv (Imagine: Shutterstock)

"Ţinând cont de informaţiile disponibile, autorităţile mexicane şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cred că populaţia se află şi va rămâne în siguranţă", a declarat agenţia într-un comunicat.

Un camion care transporta aproximativ 60 de grame de Cobalt 60, o substanţă radioactivă folosită în radioterapie, a fost furat luni. Substanţa a fost găsită miercuri în afara recipientului.

Juan Eibenschutz, directorul Comisiei Naţionale pentru Securitate Nucleară (CNSNS), a apreciat miercuri că oricine ar fi ţinut acest material în mână ar trebui să fie aproape sigur "deja mort" sau "pe punctul de a muri". AIEA a repetat, la rândul său, că materialul furat este "extrem de periculos", iar manipularea sa prelungită poate fi "probabil fatală".

Persoanele expuse, potrivit AIEA, nu riscă să contamineze alte persoane cu care ar intra în contact.

Anul trecut, AIEA a înregistrat 17 cazuri de posesie ilegală şi tentative de vânzare a unor substanţiale nucleare, precum şi 24 de cazuri de furturi sau pierderi, ceea ce reprezintă "partea vizibilă a iceberg-ului", potrivit agenţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici