AIEA: Este posibil ca miezul reactorului 2 al centralei Fukushima să fi fost uşor avariat

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat marţi că este posibil ca miezul reactorului 2 al centralei nucleare Fukushima 1, din Japonia, să fi fost uşor avariat.

17 afișări
Imaginea articolului AIEA: Este posibil ca miezul reactorului 2 al centralei Fukushima să fi fost uşor avariat

AIEA: Este posibil ca miezul reactorului 2 al centralei Fukushima să fi fost uşor avariat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul AIEA, Yukiya Amano, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul agenţiei din Viena, că există o "posibilitate de pagube la miezul" reactorului 2.

Pagubele ar afecta, "potrivit estimărilor, mai puţin de 5 la sută din carburant", a precizat el.

Anterior, AIEA anunţase că incinta de protecţie a acestui reactor este posibil să fi fost "afectată" de o explozie şi că un incendiu a izbucnit într-un bazin de stocare a combustibilului folosit, dar acesta a fost stins.

Autorităţile japoneze anunţaseră că o explozie la nivelul reactorului 2, produsă marţi dimineaţă, a avariat incinta de protecţie, dar nu a spart-o.

Autoritatea franceză pentru Siguranţa Nucleară (ASN) a apreciat la rândul său că "incinta reactorului 2 nu mai este etanşă".

Incinta de protecţie care înconjoară miezul reactorului este menită să îl protejeze şi să îl izoleze de mediul său, pentru a evita orice contaminare radioactivă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici