Al-Assad: Există şanse puternice să candidez la Preşedinţie în iunie

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a anunţat, într-un interviu exclusiv acordat Agence France Presse, că există "şanse puternice" să candideze pentru un nou mandat, în iunie, şi a exclus faptul că va încredinţa conducerea unui viitor guvern vreunui opozant.

228 afișări
Imaginea articolului Al-Assad: Există şanse puternice să candidez la Preşedinţie în iunie

Al-Assad: Există şanse puternice să candidez la Preşedinţie în iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu realizat duminică la Palatul Poporului de la Damasc, al-Assad a avertizat că războiul pe care îl poartă împotriva rebelilor va fi lung, în contextul în care Conferinţa internaţională Geneva II, care va fi lansată miercuri în Elveţia urmăreşte să deschidă calea unei ieşiri politice din conflict, care s-a soldat cu peste 130.000 de morţi începând din martie 2011.

"Consider că nimic nu mă împiedică să candidez (...), iar dacă opinia (publică) doreşte acest lucru nu voi ezita o secundă să o fac. Pe scurt, se poate spune că există şanse puternice să candidez", a declarat al-Assad, zâmbind şi relaxat.

Al-Assad, în vârstă de 48 de ani, aflat la putere începând din iulie 2000, l-a înlocuit în funcţie pe tatăl său, Hafez al-Assad, decedat în iunie 2000, care a condus ţara timp de 30 de ani.

Întrebat ce părere are despre opoziţie, preşedintele sirian i-a negat orice reprezentativitate, apreciind că este "fabricată" de către servicii de informaţii străine.

"Vin la frontiere timp de o jumătate de oră, după care o rup la fugă. Cum pot, atunci, să devină membri ai Guvernului? Poate, un ministru, să-şi exercite funcţia din exteriorul (ţărvii)? Asemenea idei sunt total nerealiste, le putem considera o glumă", a declarat al-Assad, care urmează să trimită o delegaţie să participe la Conferinţa din Elveţia.

În contextul în care luptele continuă, preşedintele sirian a afirmat că armata sa a înregistrat progrese împotriva insurgenţilor, pe care îi cataloghează drept "terorişti".

"Putem spune că înregistrăm progrese în lupta împotriva terorismului, dar acest lucru nu înseamnă că victoria este iminentă", a recunoscut el. "Acest tip de luptă este complicat, nu este uşor şi necesită mult timp", a adăugat el, avertizând că "dacă Siria pierde bătălia, haosul se va instala în tot orientul Mijlociu".

În opinia lui al-Asad, prima prioritate a Conferinţei Geneva II este necesar să fie "lupta împotriva terorismului", în condiţiile în care principala revendicare a opoziţiei este ca această conferinţă să conducă la plecarea sa de la putere.

"Conferinţa de la Geneva este necesar să conducă la rezultate clare cu privire la lupta împotriva terorismului (...). Aceasta va fi decizia, rezultatul cel mai important al conferinţei. Orice rezultat politic care nu include această luptă împotriva terorismului nu va avea nicio valoare", a apreciat el.

Bashar al-Assad a respins orice diferenţă între rebeli şi jihadişti, care sunt implicaţi, de două săptămâni, într-un război fără milă.

"Ne aflăm în faţa unei singure părţi, şi anume a unor organizaţii extremiste teroriste, indiferent cum sunt numite în presa occidentală", a subliniat preşedintele sirian.

Al-Assad, care locuieşte la Damasc împreună cu soţia şi cei trei copii, a anunţat că nu s-a gândit vreodată să fugă din ţară, de când a început conflictul.

"Fuga nu este o opţiune în astfel de cazuri. Trebuie să mă aflu în primul rând al apărătorilor patriei. Acesta a fost singurul scenariu din prima zi a crizei", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici