Al-Qaida intenţiona să atace petroliere pentru a provoca "o criză economică extremă" în Occident

Documentele confiscate din locuinţa lui Osama ben Laden din Pakistan dezvăluie că Al-Qaida intenţiona să deturneze şi să arunce în aer petroliere pentru a provoca o "criză economică extremă" în Occident, a anunţat administraţia americană, citată de The Guardian, în ediţia electronică.

121 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida intenţiona să atace petroliere pentru a provoca "o criză economică extremă" în Occident

Al-Qaida intenţiona să atace petroliere pentru a provoca "o criză economică extremă" în Occident (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentelor, Al-Qaida a căutat informaţii despre mărimea şi construcţia petrolierelor. Gruparea teroristă a stabilit că ar fi mai uşor de distrus navele prin amplasarea unor bombe la bord şi au fost recomandate teste, a precizat FBI. Totuşi, oficialii americani au declarat că nu există "o ameninţare specifică sau iminentă".

"În 2010 a fost un interes constant al membrilor Al-Qaida să atace petroliere şi infrastructuri comerciale petroliere pe mare", susţine Departamentul pentru Securitate Internă. Complotul era însă în stadiul de intenţie.

Administraţia americană a declarat că nu ridică nivelul de alertă teroristă, însă o avertizare a fost trimisă companiilor din industria de petrol şi gaze.

Ameninţarea la adresa petrolierelor sugerează că Al-Qaida a adoptat strategia piraţilor somalezi, care au avut un succes remarcabil în ultimii ani flosind ambarcaţiuni mici pentru a captura navele din largul coastei Africii de Est.

Administraţia americană a declarat că Al-Qaida spera că distrugerea unui petrolier, împreună cu costurile operaţiunilor de curăţare a zonei şi de salvare şi efectele de pe piaţă să conducă la o "criză economică extremă" în Occident.

Dar experţii susţin că Al-Qaida a supraestimat probabil pierderile pe care un singur petrolier le-ar putea provoca industriei.

Un petrolier transportă aproximativ două milioane de barili de petrol, cantitate suficientă pentru a satisface cererile la nivel mondial pentru o jumătate de oră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici