Al-Qaida poate influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA

Reţeaua al-Qaida poate influenţa alegerile prezidenţiale din Statele Unite prin transmiterea de mesaje propagandistice sau prin atacuri împotriva obiectivelor americane din străinătate, afirmă analişti.

15 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida poate influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA

Al-Qaida poate influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA

Un discurs agresiv al lui Osama ben Laden sau un atac împotriva unei ambasade cu câteva zile înaintea alegerilor pot influenţa electoratul să îl susţină pe John McCain.

"Statele Unite, mai ales în perioada electorală, au consolidat securitatea naţională. De aceea, mă gândesc mai degrabă la vulnerabilitatea obiectivelor din străinătate. Este nevoie de ceva spectaculos pentru a influenţa campania", explică Dominique Thomas, expert la Institutul pentru Studii Sociale (EHESS).

"Un preşedinte precum John McCain poate întreţine viziunea unei confruntări Islam - Occident. Iar Sarah Palin are un discurs de tip ciocnirea civilizaţiilor", adaugă expertul.

"Există ideea influenţării rezultatului alegerilor, aşa cum s-a întâmplat în Spania. Dar cum America este baricadată, teroriştii pot face ceva doar în străinătate", explică Thomas.

Două dintre site-urile al-Qaida sunt blocate după aniversarea atentatelor de la 11 septembrie, reducând capacitatea reţelei teroriste de transmitere a mesajelor de propagandă.

În 2004, cu cinci zile înaintea scrutinului prezidenţial, ben Laden a transmis un mesaj de 18 minute adresat poporului american.

"Ben Laden i-a făcut un cadou frumos lui George W. Bush", declara ulterior fostul director-adjunct al CIA, John McLaughlin.

Într-un interviu acordat revistei Fortune, Charlie Black, unul dintre strategii lui John McCain, recunoaşte că un nou atac ar fi un avantaj pentru candidatul republican.

Richard Clarke, responsabil de combaterea terorismului între 1998 şi 2003, apreciază că ofensiva antiamericană a început deja.

"Al-Qaida a organizat deja, la 17 septembrie, un atac important şi sofisticat împotriva ambasadei din Yemen", explică el. "Şefii serviciilor de informaţii şi securitate americane sunt preocupaţi. Ei recunosc că nu există indicii concrete despre un nou atac, dar se tem că al-Qaida ar putea încerca ceva, poate chiar pe teritoriul SUA", afirmă Clarke.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici