Alberto Fernandez, candidatul de centru-stânga, a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina

Candidatul opoziţiei, Alberto Fernandez, declară victoria în alegerile prezidenţiale din Argentina, acesta aflându-se pe prinul loc, potrivit rezultatelor oficiale anunţate luni de către autorităţi, informează CNN.

746 afișări
Imaginea articolului Alberto Fernandez, candidatul de centru-stânga, a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina

Alberto Fernandez, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Argentina, informează sursele locale de ştiri

UPDATE Alberto Fernandez declară victoria în alegerile prezidenţiale din Argentina

Peronistul Alberto Fernandez a obţinut 48% din voturi, în faţa celor 40,4% ale lui Macri, cu peste 95% din buletinele de vot numărate, potrivit cifrelor Direcţiei Electorale Naţionale, candidatul de centru-stânga trecând peste pragul de 45% pentru a evita un al doilea tur de scrutin şi a câştiga alegerile.

Fernandez avea nevoie de 45% din voturi sau un avans de 10% faţă de cel mai apropiat contracandidat pentru a câştiga alegerile.

Prezenţa la urne a alegătorilor a fost de 80,8%, potrivit Direcţiei Electorale Naţionale.

Fernandez urmează să preia funcţia pe 10 decembrie.

Macri, într-o declaraţie transmisă de la sediul electoral al partidul său, a recunoscut victoria şi l-a felicitat pe Fernandez. El a spus că l-a invitat pe Fernandez la palatul prezidenţial luni pentru a discuta despre o tranziţie ordonată, considerată esenţială pentru economia şubredă şi pieţele din Argentina.

Fernandez, vorbind ulterior alături de colega sa de partid, Cristina Fernandez de Kirchner, a spus că se va întâlni cu Macri şi va colabora cu acesta „în orice fel putem.

Fernandez l-a învins pe Macri la alegerile preliminare din august, ceea ce a fost considerat de mulţi ca fiind un avans de 20 de puncte indiscutibile în faţa preşedintelui, în timp ce criza economică a cuprins ţara.

Ştirea iniţială: 

Potrivit anunţurilor făcute de sursele locale de ştiri, la scurt timp după închiderea urnelor, Alberto Fernandez, reprezentant al partidului Frente de Todos, a obţinut cele mai multe voturi pentru mandatul de preşedinte al statului sud-american, învingându-l pe contracandidatul său conservator Mauricio Macri.

Conform unei surse media, candidatul ar putea prelua funcţia de preşedinte după primul scrutin, nemaifiind necesară organizarea altuia, întrucât cvorumul a fost obţinut.

„Ne-am îmbunătăţit performanţa electorală de la alegerile primare, la nivel naţional şi regional”, a afirmat purtătorul de cuvânt al partidului lui Fernandez.

Secţiile de votare s-au închis duminică, la ora 6 p.m., ora locală, (22:00, ora României), marcând alegerile prezidenţiale aşteptate să schimbe direcţia statului sud-american către stânga peronistă. Rezultatele oficiale ale scrutinului electoral vor fi publicate luni dimineaţă.

Duminică au avut loc alegeri în Argentina, cetăţenii fiind chemaţi la urne pentru a alege preşedintele ţării, membrii Parlamentului şi guvernatorii provinciilor, iar actualul preşedinte, Mauricio Macri, candidează pentru un nou mandat. Potrivit sondajelor de opinie, favorit pentru câştigarea scrutinului prezidenţial este Alberto Fernandez, în detrimentul lui Macri. În campania electorală, Fernandez a declarat că dacă va fi ales va propune un „contract social”, în contrast cu măsurile de austeritate promovate de contracandidatul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici