ALEGERI ANTICIPATE în Israel: Parlamentul, dizolvat după ce Benjamin Netanyahu nu a reuşit formarea unei coaliţii

Parlamentul Israelului (Knesset) a fost dizolvat, miercuri seară, întrucât Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud şi premier în exerciţiu, nu a reuşit formarea unei coaliţii majoritare, astfel că vor fi organizate alegeri legislative anticipate.

2356 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ANTICIPATE în Israel: Parlamentul, dizolvat după ce Benjamin Netanyahu nu a reuşit formarea unei coaliţii

BREAKING Alegeri anticipate în Israel după ce Benjamin Netanyahu nu a reuşit formarea unei coaliţii

Moţiunea pentru dizolvarea Knessetului, elaborată de partidul Likud (centru-dreapta), a fost aprobată miercuri seară, după o dezbatere de 12 ore, cu un raport de voturi de 74/45, relatează cotidianul Times of Israel.

Scrutinul parlamentar anticipat este programat pe 17 septembrie.

Moţiunea pentru convocarea alegerilor anticipate a fost susţinută de formaţiunile Likud, Yisrael Beiteinu, Iudaismul Unit al Torei, Shas, Uniunea Partidelor de Dreapta şi de mişcările politice ale etnicilor arabi israelieni Ra'am-Balad şi Hadash-Ta'al.

Benjamin Netanyahu insistase ca Avigdor Lieberman, preşedintele partidului Yisrael Beiteinu, să se alăture coaliţiei sale, pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate, dar acesta a respins apelurile din cauza unei dispute cu partide ultraortodoxe.

Benjamin Netanyahu, care a revendicat victoria în scrutinul parlamentar anticipat din aprilie, putea forma o coaliţie guvernamentală doar până miercuri la ora 24.00 (miercuri 24.00, ora României), în virtutea mandatului acordat de preşedintele Reuven Rivlin acum şase săptămâni. În contextul imposibilităţii formării unei coaliţii guvernamentale, Benjamin Netanyahu a optat pentru dizolvarea Knessetului, pentru a evita ca preşedintele ţării să îi acorde mandatul de premier altui politician. Situaţia ar fi putut deveni favorabilă pentru generalul Benjamin Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene şi liderul formaţiunii de opoziţie Albastru & Alb (centru), care a obţinut în aprilie 35 de mandate în Knesset, la egalitate cu partidul Likud (centru-dreapta). Benjamin Netanyahu, care riscă să fie pus sub acuzare pentru corupţie, primise sarcina formării noului guvern deoarece a argumentat că are şanse mai mari decât Benny Gantz să alcătuiască o coaliţie majoritară.

Criza politică din Israel ar putea conduce la amânarea prezentării oficiale de către Administraţia Donald Trump a planului de pace israelo-palestinian, contestat deja de liderii palestinieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici