Alegeri în Transnistria, pentru desemnarea liderului regiunii separatiste

Alegătorii din Transnistria sunt chemaţi la urne, duminică, pentru desemnarea liderului regiunii separatiste, informează Euronews. Principalii candidaţi sunt actualul lider separatist, Igor Smirnov, aflat la putere de două decenii, şi Anatoli Kaminski, susţinut de Moscova.

316 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Transnistria, pentru desemnarea liderului regiunii separatiste

Alegeri în Transnistria, pentru desemnarea liderului regiunii separatiste (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Locuitorii din Transnistria sunt chemaţi duminică la urne pentru desemnarea "preşedintelui" regiunii separatiste care are 500.000 de locuitori. Şase candidaţi au intrat în cursă, inclusiv actualul "preşedinte" Igor Smirnov, în vârstă de 70 de ani, care speră că va obţine al şaselea mandat.

Rusia îl susţine în mod deschis pe liderul Legislativului de la Tiraspol, Anatoli Kaminski, în încercarea de a-l înlocui pe Smirnov, după ce Kremlinul a recunoscut că l-a scăpat de sub control pe actualul lider.

Totodată, un post rus de televiziune care emite şi în zona transnistreană a difuzat un documentar în care Igor Smirnov este acuzat de încurajarea unor crime şi delapidarea unor sume de bani.

Documentarul se bazează pe informaţii despre originea veniturilor familiei Smirnov. Acesta prezintă imagini cu locuinţa familiei Smirnov de la periferia capitalei ruse, a cărei valoare este estimată la zece milioane de dolari.

Potrivit documentarului, în timpul campaniei electorale din 2006, în Transnistria au avut loc asasinate la comandă, mod în care Smirnov şi-ar fi eliminat rivalii. "Smirnov nu poate renunţa la putere, deoarece întreaga sa familie ar ajunge după gratii", a declarat Mihail Bergman, un fost comandant militar, citat în documentar.

Liderul separatist din Transnistria, Igor Smirnov, a votat duminică în scrutinul "prezidenţial" din această regiune controversată, exprimând speranţa că va fi reales în funcţie.

Scrutinul are loc la mai puţin de două săptămâni de la reluarea negocierilor pe tema crizei transnistrene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici