Alegeri parlamentare în Slovenia. Premierul Janez Jansa speră să câştige al patrulea mandat

Prim-ministrul sloven Janez Jansa speră să se depăşească criticile privind democraţia şi libertatea presei şi să câştige un al patrulea mandat în alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, scrie Reuters.

140 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare în Slovenia. Premierul Janez Jansa speră să câştige al patrulea mandat

Alegeri parlamentare în Slovenia

Populistul în vârstă de 63 de ani şi-a făcut campanie electorală pe baza promisiunilor de îmbunătăţire a economiei şi de asigurare a securităţii energetice în fosta republică iugoslavă cu aproximativ 2 milioane de locuitori, care este acum membră a Uniunii Europene şi a NATO.

Însă Jansa, un admirator al fostului preşedinte american Donald Trump şi un aliat al premierului naţionalist ungar Viktor Orban, s-a confruntat cu Bruxelles-ul în privinţa libertăţii presei, iar opozanţii îl acuză de subminarea standardelor democratice.

Alegerilee sunt o cursă strânsă între Partidul Democrat Sloven de centru-dreapta al lui Jansa şi Mişcarea pentru Libertate, ecologistă, care doreşte mai multe investiţii în energie regenerabilă şi mai multă transparenţă în instituţiile statului.

Un sondaj publicat vineri de agenţia de sondaje Ninamedia a plasat Mişcarea pentru Libertate la 27,7%, iar SDS, al lui Jansa, la 24%.

Oricine va câştiga va trebui să obţină parteneri de coaliţie pentru a forma un nou guvern. Cele două partide principale de stânga au exclus participarea la o coaliţie condusă de SDS.

Aproximativ 1,7 milioane de alegători votează începând cu ora 8.00 (06.00 GMT), iar secţiile de votare se vor închide la ora 19.00. Se aşteaptă ca sondajele la ieşirea de la urne să fie publicate la scurt timp după aceea.

Jansa, care a ocupat funcţia de prim-ministru între 2004 şi 2008, între 2012 şi 2013 şi din 2020 până în prezent, este un susţinător fervent al extinderii UE, inclusiv al aderării Ucrainei.

El a fost printre primii lideri UE care au vizitat Ucraina şi şi-au arătat solidaritatea cu Kievul după invazia Rusiei din 24 februarie şi a promis să reducă dependenţa Sloveniei de importurile de gaze ruse.

Jansa spune că a gestionat bine economia şi speră să beneficieze de măsurile implementate pentru a atenua impactul economic al pandemiei COVID-19, inclusiv plăţile către pensionarii mai săraci.

Mişcarea pentru Libertate este condusă de Robert Golob, un fost director executiv al unei companii energetice de stat. Aceasta susţine sancţiunile UE împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, dar îl acuză pe Jansa că încearcă să exploateze războiul în propriul beneficiu politic, acuzaţie pe care Jansa o respinge.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici