Alegeri prezidenţiale în Serbia: UE anticipează printr-o eroare victoria naţionalistului sârb Tomislav Nikolici

Uniunea Europeană (UE) a anticipat duminică, printr-o eroare, rezultatul alegerilor prezidenţiale din Serbia, publicând înaintea închiderii secţiilor de votare un mesaj care anunţa alegerea unuia dintre cei doi candidaţi, şi anume a naţionalistului populist Tomisalv Nikolici.

341 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale în Serbia: UE anticipează printr-o eroare victoria naţionalistului sârb Tomislav Nikolici

Alegeri prezidenţiale în Serbia: UE anticipează printr-o eroare victoria naţionalistului sârb Tomislav Nikolici (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Redacţiile au primit duminică după-amiaza, prin e-mail, un comunicat anunţând o "declaraţie comună a preşedinţilor Consiliului UE Herman Van Rompuy şi al Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso privind alegerea lui Tomislav Nikolici ca preşedinte al Republicii Serbia".

Link-ul conducea către un mesaj de eroare, iar e-mailul UE a fost urmat de un alt mesaj care cerea să "nu se ţină cont de mesajul trimis în urmă cu câteva minute privind alegerile din Serbia".

Potrivit serviciilor Consiliului Uniunii Europene, la originea gafei se află o "eroare tehnică" produsă de sistemul de transmitere a comunicatelor.

În funcţie de rezultatul scrutinului, au fost pregătite două proiecte de comunicate, "ca în cazul oricăror alte alegeri", a explicat un diplomat pentru AFP.

Peste 6,7 milioane de alegători sârbi au votat duminică pentru candidatul care a reuşit să îi convingă de capacitatea sa de a scoate ţara din marasmul economic, preşedintele în exerciţiu, proeuropeanul Boris Tadici, fiind favorit, în faţa lui Tomislav Nikolici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici