ALEGERI PREZIDENŢIALE în SUA: Dezamăgiţi şi îngrijoraţi, hispanicii impun imigraţia în campania prezidenţială

Preşedintele Barack Obama nu şi-a respectat promisiunea de a reforma sectorul imigraţiei, iar rivalul său republican Mitt Romney promovează o politică represivă faţă de imigranţii fără documente, context în care migrarea rămâne un subiect sensibil în alegeri pentru hispanici.

256 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE în SUA: Dezamăgiţi şi îngrijoraţi, hispanicii impun imigraţia în campania prezidenţială

ALEGERI PREZIDENŢIALE în SUA: Dezamăgiţi şi îngrijoraţi, hispanicii impun imigraţia în campania prezidenţială (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cu zece zile înainte de scrutin, republicanii adună ceea ce au semănat, Mitt Romney neputând să spere să depăşească un nivel de 20% din intenţiile de vot, pe care îl deţine în prezent în rândul alegătorilor hispanici, supăraţi din cauza legilor împotriva imigranţilor fără forme legale adoptate într-o serie de state conservatoare.

Însă cele 52 de milioane de hispanici - dintre 23 de milioane cu drept de vot - sunt totodată dezamăgiţi de un preşedinte care nu a reuşit să prezinte vasta reformă în domeniul migraţiei pe care a promis-o în 2008. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că el a scos ca din joben, în urmă cu câteva luni, un text care promite regularizarea parţială, pentru o perioadă de doi ani, a situaţiei anumitor categorii de studenţi fără documente legale.

Cu toate acestea, Barack Obama beneficiază de susţinerea a 71% dintre hispanici, potrivit unui studiu realizat de Latino Decisiones. Acest nivel îl miră pe Gabriel Sanchez, profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea New Mexico (sud-vest). "Cum este posibil, în contextul decepţiei faţă de (lipsa) reformării migrării?", se întreabă el.

"Cred că este din cauză că au de ales între Obama, (care reprezintă) un «bine nematerializat» care vorbeşte mult dar nu face mare lucru, şi «autoexpulzarea» ca model de politică în domeniul migraţiei", a declarat el pentru AFP.

Conceptul autoexpulzării a fost apărat de Romney în timpul alegerilor primare republicane. Potrivit criticilor săi, el urmează să le facă viaţa atât de imposibilă imigranţilor fără documente, încât aceştia vor opta să părăsească Statele Unite de bunăvoie.

Alegătorii hispanici, care reprezintă 11% din corpul electoral, consideră imigraţia drept una dintre primele lor cinci preocurări principale, după economie şi şomaj, potrivit Institutului Pew Hispanic.

Latino-americanii pot înclina balanţa victoriei în alegerile prezidenţiale

În contextul în care nu reprezintă cea mai importantă categorie de alegători, hispanicii ar putea, totuşi, să încline balanţa în state cu o populaţie hispanică importantă, ca Nevada, Colorado (vest) sau Florida (sud-est).

Latino-americanii republicani îi acuză pe democraţi că utilizează tematica imigraţiei pentru a induce în eroare, cu scopul "dezbinării Partidului Republican şi a comunităţilor hispanice eterogene", notează Alci Maldonado, preşedintele organizaţiei Adunarea Naţională Hispanică şi Republicană.

Ea observă totuşi că "republicanii sunt cei care au prezentat o vastă reformă a migraţiei în timpul preşedinţiei lui George W. Bush", o reformă care a eşuat în Senat, în 2007.

În prezent, republicanii "plătesc pentru consecinţele mediului negativ pe care l-au creat pentru latino-americani", declară pentru AFP Jody Vallejo, o profesoară de Sociologie la Universitatea South California. Republicanii sunt afectaţi "în special în state ca Arizona (sud-vest), unde latino-americanii sunt vizaţi de către legiuitori republicani", subliniază ea.

În acest stat, poliţiştii pot să controleze documentele persoanelor arestate, dacă au o "îndoială rezonabilă" cu privire la statutul lor de imigranţi.

Chiar dacă hispanicii care fac parte din generaţia a doua sau a treia nu au probleme cu documentele - ei sunt cetăţeni americani -, legi ca cea aflată în vigoare în Arizona, copiată în alte state, afectează întreaga comunitate.

"Nu contează dacă tocmai ai venit (în Statele Unite) sau eşti (cetăţean) american de origine hispanică. Ei îţi vor cere documentele, în cazul în care arăţi ca un mexican", declară Gabriel Sanchez.

În plus, americanilor de origine hispanică le pasă de cei fără documente şi "sunt deosebit de îngrijoraţi atunci când se confruntă cu un partid care îi atacă pe imigranţi", adaugă Vallejo.

În opinia lui Sanchez, "problema, astăzi, nu este dacă Romney va putea să atragă suficient votul latino-americanilor, pentru că nu va fi cazul, ci dacă latino-americanii vor merge să voteze pentru a contribui la realegerea preşedintelui" democrat în exerciţiu Barack Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici