Alegeri SUA 2020. Doar câteva zile până la alegerile prezidenţiale. Opinia analistului Iulian Chifu

  • Alegerile din SUA au loc pe 3 noiembrie
  • Peste 70 de milioane de americani au votat, deja
  • Analist Iulian Chifu: Bătălia se dă pe statele tradiţional republicane
  • Chifu: Se joacă situaţia Senatului
4867 afișări
Imaginea articolului Alegeri SUA 2020. Doar câteva zile până la alegerile prezidenţiale. Opinia analistului Iulian Chifu

Alegeri SUA 2020. Doar câteva zile până la alegerile prezidenţiale. Opinia analistului Iulian Chifu

Mai sunt câteva zile până la alegerile care decid viitorul SUA, dar de fapt, al întregii lumi. Deşi suntem în pandemie, votul a atins un record. Peste 70 de milioane de americani deja au ales cine vor să îi conducă în următorii patru ani. Ar putea fi, chiar, cea mai mare prezenţă din ultimii o sută de ani.

Cei doi candidaţi, Joe Biden şi Donald Trump au parcurs distanţe lungi, pe ultima sută de metri până la alegeri, pentru a mai atrage simpatizanţi. Cheia stă în statele swing: Carolina de Nord, Florida, Pennsylvania, Michigan, Arizona, Wisconsin şi Ohio. Analistul de politică externă Iulian Chifu spune că republicanii par să joace în defensivă, iar democraţii în ofensivă.

 

  • „Bătăliile se dau pe state mai degrabă roşii, pe state republicane, tradiţional republicane. Iată, în Georgia, Texas, Carolina de Nord, Florida pe state tradiţional republicane, unde există şi candidaţi foarte competitivi ai democraţilor. Vedem cum se investesc banii, cum arată bugetele de campanie, unde se investesc în publicitate şi vedem că toate se regăsesc în state republicane, de către ambele campanii, e clar că zonele de bătălie sunt conştientizate de ambele părţi. Pentru Biden contează un singur stat să fie câştigat, din partea cealaltă este important ca Trump să păstreze toate statele republicane şi să le câştige pe cele swing”, explică Iulian Chifu, analist politic. 

Cărţile pentru scaunul de preşedinte sunt deja făcute, spune Iulian Chifu. Toate atacurile de pe ultima sută de metri au influenţă redusă. Oamenii ştiu, deja, pe cine votează.

  • „Dacă votaţi pentru Biden, înseamnă fără copii în şcoală, fără absolviri, nunţi, fără Ziua Recunoştinţei, fără Crăciun sau 4 iulie petrecut împreună”, a declarat Trump.

Se joacă, în schimb,  situaţia Senatului, spune Iulian Chifu, acolo unde Joe Biden a propus-o pe Kamala Harris, iar Donad Trump pe Mike Pence.

  • „Nu vă pot spune cât de important e să răsturnăm Senatul Statelor Unite. Nu e stat mai important decât Georgia în această luptă. Sondajele îl arată pe democratul Biden câştigător. Asta este şi datorită faptului că au îndemnat electoratul mai devreme, prin corespondenţă, să iasă la vot”, susţine Joe Biden, candidatul democrat la prezidenţiale. 

 



 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici