ALEGERI SUA. Donald Trump este NOUL PREŞEDINTE al Statelor Unite/FILMUL ALEGERILOR- FOTO, VIDEO/ LIVETEXT

Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press. Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrângerea, telefonându-i contracandidatului său să-l felicite. Americanii au ales pe 8 noiembrie cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Donald Trump a fost preferat de alegătorii albi fără studii superioare, iar Hillary Clinton, de nonalbi, potrivit unui exit-poll.

134 afișări
Imaginea articolului ALEGERI SUA. Donald Trump este NOUL PREŞEDINTE al Statelor Unite/FILMUL ALEGERILOR- FOTO, VIDEO/ LIVETEXT

ALEGERI SUA. Donald Trump este NOUL PREŞEDINTE al Statelor Unite/FILMUL ALEGERILOR- FOTO, VIDEO/ LIVETEXT

FILMUL ALEGERILOR

Mediafax va aminteşte care au fost principalele teme aflate în divergenţă dintre Hillary Clinton şi Donald Trump

23.00 Primele secţiile de votare care se închid se află pe coasta de est a SUA, începând cu ora locală 07:00 (00:00 GMT, miercuri, 02:00 ora României), iar ultimele secţii se vor închide în Alaska, miercuri, la ora 6:00 GMT, (08:00 ora Romaniei). 

22.16 - Donald Trump, surprins uitându-se cu cine vota soţia sa

Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA, a fost surprins în timp ce părea să se uite cu cine vota soţia sa, Melania, conform unor imagini difuzate de CNN.

 

 

21.28 - Donald Trump a fost huiduit la intrarea în secţia de votare

Candidatul republican, Donald Trump, a fost huiduit, marţi, la intrarea în secţia de votare din cartierul new-yorkez Manhattan, informează NBC.

Portret de familie. Cum arătau Donald Trump şi Hillary Clinton în tinereţe - GALERIE FOTO

Conform înregistrărilor video, zeci de trecători au strigat "Pleacă!" în timp ce Donald Trump intra în secţie pentru a vota în scrutinul prezidenţial în care candidează.

Donald Trump a votat marţi în Manhattan, alături de soţia sa, Melania, şi de fiica sa, Ivanka.

21.27 - Sondajele provizorii arată o victorie a lui Hillary Clinton, cu 206 la 164 (numărul de electori), potrivit The Telegraph.  Cel mai important stat este California, cu 55 de electori, unde se preconizează o victorie a democraţilor. 

20.53 - Echipa lui Donald Trump denunţă nereguli electorale în statul Nevada

Echipa de campanie a candidatului republican Donald Trump a intentat un proces în statul Nevada pentru presupuse fraude electorale, informează CNBC.

Echipa candidatului republican susţine că în comitatul Las Vegas unele secţii de votare au rămas deschise după încheierea programului, în cadrul votului anticipat.

Astfel, deşi votul anticipat ar fi trebuit să se încheie joi la miezul nopţii, unii alegători ar fi putut vota şi vineri, chiar dacă nu se aflau la coadă în momentul în care urnele ar fi trebuit să se închidă.

20.47 - Prezenţa la urne în scrutinul din SUA este estimată a fi la nivelul de 60% - Reuters / Ipsos

Prezenţa finală la urne în scrutinul prezidenţial şi parlamentar din Statele Unite se estimează că va fi la circa 60%, conform unei proiecţii Reuters/Ipsos.

Aproape 60% dintre femeile afro-americane probabil vor merge la urne, precum şi 69% dintre bărbaţii albi, arată proiecţia realizată de agenţia de ştiri Reuters cu ajutorul Institutului de sondare Ipsos.

19.50 Site-ul de analiză politică FiveThirtyEight preconizează în continuare că Hillary Clinton va câştiga. Acesta consideră că reprezentanta democraţilor are 71% şanse la victorie.

19.40 Unul dintre cele mai importante fonduri valutare din SUA prezice o înfrângere zdrobitoare pentru Trump. Cel mai mare fond valutar mexican din SUA a raportat cea mai mare creştere din ultimii cinci ani, închizând în creştere cu 5,1%, după ce a câştigat aproape 125 de milioane de dolari. Este cel mai mare influx de bani din ultimii trei ani, în condiţiile în care pieţele au reacţionat pozitiv la întărirea perspectivelor victoriei lui Hillary Clinton, candidatul democrat. 

19.30 Eric Trump, fiul candidatului republican Donald Trump, a stârnit o controversă după ce a postat o imagine cu buletinul de vot prezidenţial, în ceea ce pare a fi o încălcare a legislaţiei electorale, informează publicaţia The Hill.

"Este o onoare incredibilă să votez cu tatăl meu! Va face atât de mult pentru Statele Unite!", a transmis Eric Trump prin Twitter, postând o imagine cu buletinul de vot.

Ulterior, imaginea a fost eliminată de pe Twitter.

 

 

19.20 Candidatul republican, Donald Trump, a refuzat din nou să spună dacă va recunoaşte o eventuală înfrângere în scrutinul prezidenţial.

Întrebat dacă va recunoaşte eventuala victorie a democratei Hillary Clinton, Trump a răspuns: "Vom vedea ce se întâmplă".

În ultima dezbatere televizată, Donald Trump a refuzat să spună dacă va recunoaşte rezultatul scrutinului prezidenţial.

18.40 Cozi la vot în mai multe state, inclusiv în Raleigh, Carolina de Nord. 

 

18.02 - Donald Trump a votat în cartierul new-yorkez Manhattan

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a votat marţi în cartierul Manhattan din oraşul New York.

"Oamenii acestei ţări sunt incredibili", a declarat Donald Trump cu ocazia votului.

 

17.20 - Un bărbat cu traume la nivelul craniului a fost găsit mort în incinta Consulatului Rusiei din zona Manhattan, în oraşul New York, anunţă surse citate de NBC News.Poliţia din New York a fost solicitată la Consulatul Rusiei, situat pe strada East 91, unde un bărbat zăcea incoştient. Bărbatul în vârstă de 63 de ani, care prezenta răni în zona capului, nu a putut fi resuscitat. Poliţia încearcă să afle circumstanţele decesului.

Conform unor surse citate de publicaţia New York Daily News, există suspiciuni că bărbatul ar fi alunecat şi ar fi căzut de la înălţime.

"Poliţia investighează cazul. Deocamdată, nu facem niciun comentariu", a transmis Consulatul Rusiei. Nu este clar dacă bărbatul este angajat al reprezentanţei diplomatice ruse.

16.30 - Chris Christie, guvernator al statului New Jersey ar fi votat dimineaţa. "Pe întuneric şi fără fanfară, pentru Trump", după cum notează un utilizator pe Twitter.

 

 

15.45 - A votat şi Joe Biden. Potrivit CNN, vicepreşedinte american şi-a exprimat votul în  Delaware, fiind însotit de soţia sa Jill. 

15.30 -  Hillary Clinton a mărturisit că se simte "umilă" în aceste zile pentru că ştie câtă responsabilitate presupune această funcţie. Ea a subliniat că în aceste alegeri sunt implicaţi atât de mulţi oameni şi a promis că va da tot ce are mai bun, dacă va fi destul de "norocoasă" ca să le câştige, relatează The Guardian.

15:00 Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA, a votat, alături de soţul său, fostul preşedinte Bill Clinton, în scrutinul prezidenţial şi parlamentar din Statele Unite, relatează Fox News.

 

 

14.10 Trump a făcut declaraţii pentru Fox News. "Am decis să votez cu Trump", a glumit Trump, adăugând că este emoţionat. El a fost întrebat dacă s-a schimbat pe parcursul campaniei. "A fost un proces extraordinar, de 17 sau 18 săptămâni de când am fost nominalizat. A fost un proces minunat, am întâlnit oameni care m-au întrebat ce am învăţat din această campanie. Am învăţat că oamenii sunt incredibili", a mai spus Trump. "Văd atât de multe sperante şi visuri distruse care nu au fost împlinite, dar care ar putea fi materializate sub o conducere adecvată"

13:50 Nigel Farage, politicianul britanic ultranaţionalist, a declarat că ar accepta funcţia oficială de ambasador al lui Donald Trump în Uniunea Europeană, informează site-ul ziarului The Independent. Politicianul eurosceptic asigură interimatul la conducerea formaţiunii populiste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), după demisia neaşteptată a liderului, Diane James. Acesta a declarat că i-ar plăcea să servească drept ambasador al lui Trump în Uniunea Europeană. Farage a fost însă evaziv în faţa întrebării dacă a discutat deja cu candidatul republican despre o slujbă în cadrul potenţialei Administraţii Trump.

Farage, unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, a făcut paralele între campania electorală americană şi referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, sugerând faptul că Trump ar produce "schimbarea" în SUA.

"Nu ştiu ce se va întâmpla, este foarte simplu tot ceea ce pot să spun despre aceste alegeri: sunt asemănătoare campaniei pro-Brexit. Îţi doreşti o schimbare sau doreşti să rămâi exact aşa cum eşti? Despre asta este vorba. Dacă (Trump, n.red.) mi-ar oferi o slujbă precum cea de ambasador al său în UE, aş îndeplini această sarcină foarte bine ", a spus Farage.

13.40 Ambasadorul SUA la România, Hans Klemm, a declarat, marţi, la Timişoara, că după alegerile prezidenţiale din SUA nu ştie cum vor evolua relaţiile dintre cele două state, dar că "politica externă americană este bazată pe alianţe şi parteneriate", iar România este "un partener puternic".

Întrebat cum vor evolua relaţiile dintre România şi SUA după alegeri, Hans Klemm a declarat că nu cunoaşte răspunsul.

"Este o întrebare foarte bună la care nu cunosc, din păcate, răspunsul. În primul rând, va depinde de alegătorii americani, vom vedea ce vor decide ei în următoarele 24 de ore, în urma alegerilor. În al doilea rând, în ultimii 70 de ani, după al Doilea Război Mondial, o trăsătură a politicii externe americane a fost continuitatea. Politica externă americană este bazată pe alianţe şi parteneriate, iar România este un puternic aliat şi partener în cadrul NATO. Cred că acest parteneriat şi această alianţă vor continua, iar responsabilitatea mea în calitate de ambasador este să depun eforturi să continue", a afirmat Hans Klemm.

13.30 În urmă cu 30 de minute s-au deschis secţiile de votare din Carolina de Nord, Ohio şi Virginia de Vest. Guvernatorul de Ohio, fostul candidat John Kasich, încurajează oamenii să iasă la vot.

 

 

 

 

12:30 Matteo Renzi şi-a exprimat sprijinul pentru Hillary Clinton, în cadrul unei postări pe Facebook. Premierul Italiei l-a felicitat pe preşedintele Barack Obama pentru cei opt ani în funcţia de preşedinte al SUA şi a reluat susţinerea sa pentru candidata democrată, Hillary Clinton, în cadrul unei postări pe site-ul de socializare Facebook, informează The Huffington Post.

10.07 Un astronaut NASA a votat din spaţiu în cadrul alegerilor prezidenţiale americane. Shane Kimbrough, un astronaut NASA care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a votat în cadrul alegerilor prezidenţiale americane, a anunţat Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu, potrivit CNN. NASA a comunicat Yahoo News că Kimbrough a votat în cadrul alegerilor din 2016 din staţia spaţială în urmă cu câteva zile.

Pentru astronauţii care se vor afla în spaţiu în ziua alegerilor, procesul de votare începe cu un an înainte de lansare. La momentul respectiv, ei pot alege la ce fel de scrutin doresc să participe. Apoi, cu şase luni înainte de alegeri, astronauţii primesc un fomular de înscriere.

9.30 Alegerile pentru preşedinţia Statelor Unite au început simbolic, în mica localitate Dixville Notch din statul american New Hampshire, când şapte persoane au votat la miezul nopţii, dintre care patru pentru Hillary Clinton, informează site-ul postului France24. Încă din 1960, micuţa localitate din Munţii Apalaşi are onoarea de a da startul alegerilor prezidenţiale.

Clay Smith a fost primul alegător american care a votat în ziua alegerilor, la scurt timp după miezul nopţii dintre luni şi marţi.

Cum s-a votat în cele trei localităţi din New Hampshire:

Dixville Notch

Hillary Clinton: 4 voturi

Donald Trump: 2 voturi

Gary Johnson: 1 vot

SURSA: The Guardian/ "Primii din ţară". Rezultatele din două mici localităţi din New Hampshire - Dixville Notch Voters Photograph: Xinhua / Barcroft Images

Millsfield

Trump: 16

Clinton: 4

Hart’s Location

Clinton: 17

Trump: 14

Johnson: 3

Rezultatele nu indică statistic un vot naţional.

9.00 Lady Gaga şi Jon Bon Jovi au apărut în ultima întrunire de campanie a candidatei Hillary Clinton, în Carolina de Nord, în timp ce Madonna a fost o apariţie surpriză la un concert pentru Democraţi, în New York's Washington Square Park. 

Ultima apariţie în public a lui Donald Trump a fost în New Hampshire, împreună cu familia sa. "Cer voturile tuturor americanilor, democraţi, republicani, independenţi care au nevoie atât de disperată de schimbare", a spus Trump. 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici