Alegeri SUA: Joe Biden se ia de Trump şi de republicani într-un discurs energic despre Starea Uniunii

  • Preşedintele Joe Biden l-a atacat pe Donald Trump într-un discurs înflăcărat în Congres, acuzându-l că ameninţă democraţia americană şi că se înclină în faţa Rusiei.
  • Trump: „trăsătură a oamenilor care ştiu că «pierd»".
  • Biden: "Când ajungi la vârsta mea, anumite lucruri devin mai clare ca niciodată”.
1515 afișări
Imaginea articolului Alegeri SUA: Joe Biden se ia de Trump şi de republicani într-un discurs energic despre Starea Uniunii

Biden vs. Trump: Joe Biden se ia de Trump şi de republicani într-un discurs energic despre Starea Uniunii

În ultimul său discurs despre Starea Uniunii înainte de alegeri, Biden l-a acuzat pe Trump, contracandidatul său republican în alegerile din 5 noiembrie, că a îngropat adevărul despre asaltul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, că s-a înclinat în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi că a torpilat un proiect de lege pentru înăsprirea restricţiilor la frontiera SUA cu Mexicul, relatează Reuters.

Discursul de 68 de minute i-a oferit lui Biden, cu o cotă de popularitate scăzută, şansa de a se adresa direct milioanelor de americani cu privire la viziunea sa pentru un nou mandat de patru ani şi de a prezenta un contrast cu Trump, al cărui nume nu l-a menţionat, dar a cărui prezenţă a răsunat pe tot parcursul discursului.

Biden şi-a început discursul cu o critică directă la adresa lui Trump pentru comentariile sale prin care l-a invitat pe rusul Putin să invadeze alte naţiuni NATO dacă acestea nu cheltuie mai mult pentru apărare. "Acum, predecesorul meu, un fost preşedinte republican, îi spune lui Putin, citez: "Fă ce vrei", a spus Biden. "Cred că este scandalos, este periculos şi inacceptabil".

Biden, care a făcut presiuni asupra Congresului pentru a oferi fonduri suplimentare Ucrainei pentru războiul acesteia cu Rusia, a avut, de asemenea, un mesaj pentru Putin: "Nu vom pleca", a spus el.

Critici la adresa republicanilor

De asemenea, preşedintele a trasat un contrast cu Trump în ceea ce priveşte dreptul la avort şi economia şi a adresat mai multe ironii la adresa parlamentarilor republicani din sală, cu glume deocheate care păreau menite să atenueze îngrijorările legate de vârsta şi acuitatea sa mentală.

De asemenea, el i-a criticat pe republicani pentru că au încercat să anuleze prevederile privind asistenţa medicală din cadrul Legii privind îngrijirea la preţuri accesibile, cunoscută şi sub numele de Obamacare, şi pentru că au crescut deficitele şi i-a acuzat că au luat bani din legislaţia căreia i s-au opus.

Biden se confruntă cu nemulţumirea progresiştilor din partidul său în legătură cu sprijinul său pentru Israel în războiul său împotriva Hamas şi cu cea a republicanilor în legătură cu poziţia sa privind imigraţia, dar starea de spirit în rândul democraţilor din sală a fost entuziastă. Aceştia l-au întâmpinat pe Biden cu urale şi aplauze, determinându-l pe acesta să glumească spunând că ar trebui să plece înainte de a începe.

Joe Biden a declarat că vârsta i-a oferit o perspectivă unică în calitate de preşedinte al SUA în timpul discursului, abordând frontal o critică majoră a campaniei sale, notează AFP.

"Ştiu că poate nu pare, dar sunt aici de ceva vreme", a spus Biden, în vârstă de 81 de ani. "Când ajungi la vârsta mea, anumite lucruri devin mai clare ca niciodată. Cunosc povestea americană".

Trump, între timp, a trimis un flux constant de mesaje care îl atacă pe Biden pe platforma sa Truth Social. "Pare atât de furios când vorbeşte, ceea ce este o trăsătură a oamenilor care ştiu că <pierd>", a scris Trump. "Furia şi strigătele nu ajută la reunirea Ţării noastre!".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici