Alegerile americane de la 6 noiembrie: Cele mai disputate mandate de senator

Un număr de 33 de mandate de senator din totalul de 100 sunt puse în joc în alegerile americane de la 6 noiembrie, în contextul în care niciun partid pare să nu fie capabil să obţină o majoritate absolută, relatează AFP, care prezintă primele şase cele mai disputate mandate în acest ciclu elctoral.

208 afișări
Imaginea articolului Alegerile americane de la 6 noiembrie: Cele mai disputate mandate de senator

Alegerile americane de la 6 noiembrie: Cele mai disputate mandate de senator (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O majoritate absolută de 60 de mandate este necesară, în vederea evitării unei eventuale obstrucţionări în Senat. Democraţii intenţionează să îşi apere fragila majoritate de 53 de mandate, care include două mandate ale unor senatori independenţi care votează alături de ei.

Primele şase cele mai disputate mandate ale acestui ciclu electoral sunt cele din:

- MASSACHUSETTS (nord-est): cursa cea mai urmărită în ţară, între profesoara de drept Elizabeth Warren, o fostă membră a administraţiei Obama, şi republicanul moderat Scott Brown, care a provocat o surpriză obţinând acest mandat în 2010, după moartea senatorului democrat Ted Kennedy.

- VIRGINIA (est): fostul senator republican George Allen îl atacă pe adversarul său Tim Kaine, un fost lider în cadrul Partidului Democrat, pentru apropierea lui faţă de Barack Obama. Un al treilea candidat de dreapta, Virgil Goode, ar putea reduce cu un punct sau două scorul lui Mitt Romney, poate suficient pentru ca statul să încline spre tabăra democrată.

- WISCONSIN (nord): republicanul Tommy Thompson speră să le răpească democraţilor acest mandat, într-un stat mai degrabă de centru, în care democrata Tammy Baldwin ar putea să devină prima senatoare care şi-a recunoscut public homosexualitatea, după ce a fost prima membră a Camerei Repezentanţilor care a admis public că este lesbiană.

- INDIANA (regiunea central-nordică): alegeri cu valoare de test pentru "tea party". Activiştii din cadrul mişcării ultraconservatoare au reuşit să îşi impună candidatul, pe Richard Mourdock, în alegerile primare republicane, în faţa senatorului în exerciţiu Richard Lugar, atacat pentru cei 35 de ani de carieră la Washington. Richard Mourdock, care îl înfruntă pe democratul Joe Donnelly, a creat o polemică, după ce a declarat că o sarcină rezultată în urma unui viol este "voinţa lui Dumnezeu".

- ARIZONA (sud-vest): surpriza în fieful lui John McCain este că democratul Richard Carmona se află cot la cot cu candidatul republican Jeff Flake într-un stat tradiţional republican, dar în care votează tot mai numeroşi alegători hispanici, mai degrabă democraţi.

- MISSOURI (nord): Todd Akin, care i-a scandalizat atât pe democraţi, cât şi pe republicani prin declaraţiile sale despre un "viol adevărat", nu pare să fie în măsură să recâştige terenul pierdut în faţa senatoarei în exerciţiu Claire McCaskill, a cărei poziţie a fost ameninţată pentru o perioadă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici