Alegerile din Haiti, marcate de violenţe şi acuzaţii de fraudă

Alegerile prezidenţiale şi legislative din Haiti au fost validate duminică în majoritatea birourilor de vot în pofida unei serii de incidente şi violenţe, care au provocat moartea a două persoane şi au determinat opoziţia să ceară anularea scrutinului.

20 afișări
Imaginea articolului Alegerile din Haiti, marcate de violenţe şi acuzaţii de fraudă

Alegerile din Haiti, marcate de violenţe şi acuzaţii de fraudă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai multe birouri de vot au fost distruse şi mii de haitieni care au defilat în Port-au-Prince pentru a protesta faţă de condiţiile în care s-a desfăşurat scrutinul, organizat la mai puţin de un an de la cutremurul soldat cu 250.000 de morţi şi într-un moment în care ţara se confruntă cu o epidemie de holeră.

Cel puţin 12 dintre cei 18 candidaţi la alegerile prezidenţiale au cerut anularea scrutinului. Într-o declaraţie comună, candidaţii, printre care favoriţi cum ar fi Mirlande Manigat, cântăreţul Michel Martelly sau Jacques-Edouard Alexis, au denunţat "un complot al Guvernului şi al Consiliului electoral provizoriu (CEP) pentru a falsifica alegerile în favoarea candidatului partidului aflat la putere, Jude Célestin.

Acesta din urmă este acuzat de criticii săi că este o marionetă a preşedintelui în exerciţiu, René Préval.

În pofida incidentelor, CEP a validat duminică seara scrutinul în majoritatea regiunilor ţării. "Ziua electorală s-a încheiat cu succes", a declarat preşedintele consiliului, Gaillot Dorsainvil.

CEP a anunţat că scrutinul a fost anulat doar în 56 de centre de vot din totalul de 1.500. "Vom analiza caz cu caz aceste zone unde au fost probleme", a declarat directorul general al CEP, Pierre-Louis Opont.

"Nu avem pretenţia că am organizat alegeri fără nereguli", iar aceste nereguli sunt "cauzate de slăbiciunea structurilor statului" haitian, a subliniat vicepreşedintele CEP, Theleve Toussaint.

ONU şi comunitatea internaţională şi-au exprimat duminică "îngrijorarea în urma numeroaselor incidente" şi au cerut populaţiei şi actorilor politici să rămână calmi.

Rezultatele primului tur vor fi comunicate începând cu 5 decembrie, iar un eventual al doilea tur ar putea avea loc la 16 ianuarie.

"Viitoarea etapă va fi să ne asigurăm că vor fi numărate toate voturile", a declarat Wyclef Jean, vedeta de hip-hop a cărui candidatură la prezidenţiale a fost respinsă de CEP în august.

"Nu trebuie să furăm votul popular", a adăugat el.

Potrivit unui poliţist care a solicitat să i se respecte anonimatul, ziua electorală s-a încheiat cu doi morţi şi mai mulţi răniţi în toată ţara. Două persoane au fost ucise cu gloanţe în timpul confruntărilor dintre susţinătorii candidaţilor rivali în oraşul d'Aquin (sud), a precizat el.

Operaţiunile de vot au fost anulate în mai multe oraşe din nordul ţării, în urma violenţelor care au provocat rănirea a două persoane, în timp ce 25 de birouri dintr-un centru de vot au fost distruse la Port-au-Prince, în cartierul Tabarre.

"Aproximativ 30 de persoane au ajuns deodată şi au distrus tot. Numele lor nu existau pe liste şi nu puteau vota", a explicat un oficial din cadrul unui centru de vot, în faţa urnelor distruse.

Misiunea cu care se va confrunta noul şef de stat este imensă. Criza sanitară generată de epidemia de holeră, care a provocat moartea a 1.648 de persoane, se adaugă problemei sorţii a unui milion de haitieni rămaşi fără adăpost după cutremurul din 12 ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici