Alegerile legislative din Irak vor avea loc la 6 martie, potrivit Comisiei Electorale

Scrutinul legislativ din Irak, al doilea după înlăturarea de la putere a preşedintelui Saddam Hussein în 2003, va avea loc la 6 martie, a afirmat, marţi, un oficial de rang înalt al Comisiei Electorale, Qassem al-Abbudi.

9 afișări
Imaginea articolului Alegerile legislative din Irak vor avea loc la 6 martie, potrivit Comisiei Electorale

Capitala Irakului a fost marţi scena a cinci atentate cu maşină-capcană soldate cu moartea a cel puţin 112 persoane şi rănirea altor 207 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul prezidenţial a decis să organizeze alegerile legislative la 6 martie şi va publica, mai târziu, în cursul zilei, un decret în legătură cu acest subiect. Noi (comisia electorală) nu avem nici o problemă cu această dată", a spus el.

Capitala Irakului, scena a cinci atentate după acordul asupra legii electorale

Capitala Irakului a fost marţi scena a cinci atentate cu maşină-capcană soldate cu moartea a cel puţin 112 persoane şi rănirea altor 207.

Conform unui mod de operare care poartă marca reţelei al-Qaida, cinci maşini-capcană au explodat aproape simultan în mai multe cartiere din Bagdad, provocând panică în capitala Irakului.

Bilanţul actual al victimelor este de cel puţin 112 morţi şi 207 răniţi.

În cartierul Dora, situat în sudul Bagdadului, un terorist-kamikaze s-a aruncat în aer, într-o maşină-capcană, la trecerea unei patrule de poliţie prin faţa Institutului Tehnologic, omorând cel puţin 15 persoane - trei poliţişti şi 12 studenţi -, alţi 23 de studenţi fiind răniţi.

Celelalte patru atentate au vizat Palatul Justiţiei din cartierul Mansur, sediul Ministerului Muncii, o filială a Ministerului de Interne şi Piaţa Rassafi (centru).

Atacurile teroriste s-au produs după adoptarea duminică, în Parlament, a noii legi electorale, care deschide calea organizării scrutinului parlamentar, al doilea după înlăturarea regimului Saddam Hussein în 2003.

Modul de operare în cazul atentatelor de marţi este similar cu atacurile din 19 august şi 25 octombrie, atribuite reţelei teroriste al-Qaida.

Violenţele din Irak se diminuaseră în mod evident în ultima vreme, luna noiembrie fiind cea mai calmă din ultimii şase ani. Cu toatea acestea, comandantul trupelor americane din Irak, Ray Odierno, subliniase că ar putea cere amânarea retragerii progresive în cazul în care va fi necesar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici