Alegerile prezidenţiale din Afganistan ar putea avea un al doilea tur

O anchetă a presupuselor voturi fraudate la alegerile prezidenţiale din Afganistan a redus procentul obţinut de preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai la circa 47 la sută, ceea ce va determina organizarea unui al doilea tur de scrutin, declară oficiali citaţi de Washington Post în ediţia online.

25 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din Afganistan ar putea avea un al doilea tur

Preşedintele afgan Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Independente, Karzai a obţinut 54,6 la sută din voturi, la alegerile din 20 august. Dar numărătoarea realizată de Comisia de Reclamaţii Electorale, sprijinită de ONU, pe care un oficial sub acoperirea anonimatului a numit-o "uimitoare", urmează să fie finalizată vineri. Rezultatele finale ar putea avea implicaţii majore pentru deciziile care vor fi luate în legătură cu strategia de război americană din Afganistan şi ar creşte gradul de legitimitate al conducerii afgane. Dar un nou scrutin ar putea agrava situaţia, dacă vor apărea din nou suspiciuni de fraudă sau dacă votul este amânat din cauza iernii.

Ambasadorul afgan la Washington, Said Tayeb Jawad, a declarat joi că un al doilea tur de scrutin este "probabil", însă Karzai însuşi nu a spus niciodată că va accepta rezultatele comisiei de reclamaţii, care trebuie certificate de comisia electorală afgană. Jawad, care s-a exprimat la Institutul american pentru Pace, a spus că va fi "imposibilă" organizarea unui al doilea tur de scrutin în interval de două săptămâni de la certificarea rezultatelor, aşa cum cere Constituţia. Dar "a amâna până la primăvară este o reţetă pentru un dezastru", a spus el, adăugând că un nou vot ar trebui să aibă loc într-o lună, pentru a evita prelungirea incertitudinii.

Statele Unite şi aliaţii NATO din Afganistan au ajuns luna trecută la concluzia că dacă va avea loc un al doilea tur de scrutin, acesta va trebui organizat până în prima săptămână a lunii noiembrie, pentru a evita o participare scăzută, din cauza iernii aspre.

Buletine electorale prezentându-l pe Karzai şi pe principalul său rival, Abdullah Abdullah, tipărite la Londra, în anticiparea unui al doilea tur de scrutin, au sosit la misiunea ONU din Kabul, a precizat un oficial american în Afganistan. Cerneală indelebilă şi alte materiale urmează de asemenea să fie pregătite pentru distribuire săptămâna aceasta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici