Alegerile prezidenţiale din Armenia: Procesul înregistrează progrese dar se raportează o lipsă a concurenţei, potrivit OSCE

Alegerile prezidenţiale din Armenia, câştigate de către preşedintele în exerciţiu Serge Sarkissian, au fost marcate de progrese, dar şi de lipsa concurenţei, a apreciat marţi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

92 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din Armenia: Procesul înregistrează progrese dar se raportează o lipsă a concurenţei, potrivit OSCE

Alegerile prezidenţiale din Armenia: Procesul înregistrează progrese dar se raportează o lipsă a concurenţei, potrivit OSCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceste alegeri au arătat îmbunătăţiri, dar a lipsit concurenţa adevărată", a anunţat, citat într-un comunicat, Tonino Picula, şeful misiunii observatorilor din cadrul Adunării Parlamentare a OSCE.

"Suntem mulţumiţi să notăm progrese pe mai multe aspecte, dar concurenţa este esenţială dacă Armenia vrea să răspundă aspiraţiilor poporului său pentru o democraţie puternică şi angajantă", a adăugat el.

Potrivit observatorilor, libertăţile, mai ales dreptul de a face campanie liber, au fost "în general respectate".

Ei au mai constatat la nivel local "o folosire proastă a resurselor administrative şi presiuni asupra angajaţilor din domeniul public pentru a participa la alegeri şi evenimente în cadrul campaniei".

Sarkissian, în vârstă de 59 de ani, a obţinut 58,64% din sufragii, conform rezultatelor finale difuzate marţi dimineaţa de Comisia Electorală Centrală, care a anunţat un nivel de prezentare de 60%.

Principalul său adversar, fostul ministru de Externe Raffi Hovannissian, în vârstă de 54 de ani, a obţinut 36,75%.

El a contestat rezultatele, denunţând fraude masive.

Alegerile de luni au reprezentat un scrutin-test pentru democraţie în această fostă republică sovietică din Caucaz.

În 2008, victoria lui Sarkissian la alegerile prezidenţiale, contestată de asemenea de către opoziţie, a declanşat manifestaţii, care au degenerat în confruntări după intervenţia poliţiei şi s-au soldat cu zece morţi. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici