ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN RUSIA: Impetuosul Vladimir Jirinovski şi inexpresivul Serghei Mironov, doi candidaţi la poli opuşi

Vladimir Jirinovski, liderul ultranaţionalist cunoscut pentru declaraţiile sale răsunătoare, şi Serghei Mironov, un reprezentant de centru fără charismă, nu au nicio şansă la alegerile prezidenţiale din Rusia din 4 martie, rolul lor fiind de a-l valoriza pe Vladimir Putin.

290 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN RUSIA: Impetuosul Vladimir Jirinovski şi inexpresivul Serghei Mironov, doi candidaţi la poli opuşi

Vladimir Jirinovski (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Liderul Partidului Liberal-Democrat (LDPR), pe care l-a fondat în 1989, Jirinovski a ales un măgar pentru a încerca să-şi atragă electorii, într-un spot electoral televizat.

"Acest măgar râios este simbolul ţării noastre. Dacă voi deveni preşedinte, el se va pune pe picioare", a afirmat el, aşezat într-o sanie şi biciunind animalul care refuză să meargă. "Toată ţara este blocată!", afirmă el. Deodată măgarul avansează şi o voce din fundal conchide: "Jirinovski, şi totul va merge bine".

Criticând violent corupţia care afectează Rusia, el promite o armată puternică şi un KGB (servicii secrete) influent pentru a duce o "politică economică rusă care să nu servească interesele occidentalilor".

Antiamerican, antiliberal, anticomunist, Vladimir Jirinovski este considerat de numeroşi observatori ca un opozant real al Kremlinului şi descris adeseori drept un clovn în mediile politice ruse.

Născut în 1946 în Kazahstan, el a ieşit din neantul politic la alegerile prezidenţiale din 1991, când a obţinut 8 la sută din voturi împotriva lui Boris Elţîn, principala sa promisiune de atunci fiind aceea de a scădea preţul la votcă.

După momentul de glorie din anii '90, când partidul său dispunea de un sfert din mandate în Camera inferioară a Parlamentului (Duma), Jirinovski a fost marginalizat în Rusia de Vladimir Putin fără a pierde din impetuozitatea sa verbală.

Ţipând şi gesticulând în faţa microfonului la fiecare apariţie publică, el nu ezită să profereze injurii (el a fost condamnat în 2010 pentru că l-a numit pe fostul primar al Moscovei "mafiot") şi să provoace certuri cu interlocutorii săi.

Cunoscut pentru luările de poziţie antisemite (în pofida originii evreieşti a tatălui său), Jirinovski şi-a manifestat simpatia faţă de dictatorul irakian Saddam Hussein, faţă cel libian Muammar Kadhafi şi faţă de partidul de extremă dreapta francez Frontul Naţional.

Favorabil poligamiei pentru relansarea natalităţii în ţară, el i-a propus chiar celebrului star porno italian Cicciolina să îi facă un copil. Jirinovski este căsătorit şi are un copil.

Candidatul de centru Serghei Mironov, în vârstă de 59 de ani, se află la polul opus: este o personalitate ştearsă, care a prezidat Consiliul Federaţiei (Senatul rus) timp de zece ani, după care a fost înlăturat din acest post în mai 2011, la presiunea partidului lui Putin, Rusia Unită, care considera că nu este suficient de loial.

Liderul partidului Rusia Dreaptă, o mişcare a opoziţiei parlamentare, acest bărbat cu barbă grizonată s-a abţinut de la a-i critica sever pe liderii ruşi, spre deosebire de Jirinovski.

Căsătorit şi tatăl a doi copii, Mironov promite reforme în toate direcţiile.

(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici