ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN RUSIA: Internetul, un instrument eficient utilizat de opoziţie

Internetul s-a impus în Rusia ca instrument aflat la dispoziţia contestatarilor regimului Vladimir Putin, site-urile de socializare fiind folosite pentru organizarea manifestaţiilor împotriva puterii.

79 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN RUSIA: Internetul, un instrument eficient utilizat de opoziţie

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN RUSIA: Internetul, un instrument eficient utilizat de opoziţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminica trecută, mii de simpatizanţi ai opoziţiei au format un lanţ uman pe inelul de circulaţie rutieră din centrul Moscovei. Protestul a fost transmis în direct pe site-ul Ridus.ru, creat în septembrie 2011 de celebrul blogger Ilia Varlamov.

"Încercăm să transmitem pe Internet toate evenimentele de acest fel: marşuri, manifestaţii, alte acţiuni de protest. Există un interes real", explică unul dintre jurnaliştii opoziţiei, Timofei Vasiliev.

Campania de transmisiuni în direct a fost lansată în noiembrie 2011, cu o lună înaintea valului de proteste faţă de regimul Vladimir Putin. Site-ul a avut la un moment dat 1,3 milioane de accesări.

Conform ziaristului citat, Ridus este primul site specializat în "jurnalismul cetăţenesc".

Spre exemplu, acţiunea cu lanţul uman nu a fost menţionată de posturile de televiziune ruse, dar pe Internet a atras 30.000 de vizualizări.

În contextul în care 51 de milioane de ruşi folosesc frecvent Internetul, din totalul de 143 de milioane de locuitori, susţinătorii lui Putin încearcă acum să ocupe şi ei o parte din iniţiativele online. În plus, numeroase site-uri de ştiri ale opoziţiei sau bloguri au fost vizate de misterioase atacuri cibernetice.

Chiar dacă Internetul reuşeşte să mobilizeze protestatarii la Moscova, 70 la sută din populaţia Rusiei (conform Institutului FOM) afirmă că se informează din jurnalele televizate, care sunt încă sub controlul statului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici