Aleksandr Lukaşenko: Lech Kaczynski este responsabil de producerea accidentului

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, singura ţară vecină cu Polonia care nu a decretat zi de doliu naţional după accidentul aerian de la Smolensk, a declarat că preşedintele polonez decedat Lech Kaczynski este răspunzător de producerea tragediei, relatează Radio Polonia în pagina online.

32 afișări
Imaginea articolului Aleksandr Lukaşenko: Lech Kaczynski este responsabil de producerea accidentului

Aleksandr Lukaşenko: Lech Kaczynski este responsabil de producerea accidentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ştim cine este responsabil pentru asta. Vinovat sau nevinovat, tu (preşedintele) eşti persoana aflată la conducere, tu eşti responsabil", a afirmat Lukaşenko, la postul Belsat. "De aceeea, a spune că pilotul este de vină este incorect", a adăugat el.

Lukaşenko a amintit zborul pe care Lech Kaczynski l-a efectuat către Tbilisi, în timpul războiului ruso-georgian din 2008, când el a insistat, în pofida recomandărilor piloţilor, ca avionul să aterizeze în Georgia, într-un moment în care spaţiul aerian nu putea fi garantat ca fiind sigur. "Aceea a fost o lecţie importantă pentru mine", a spus Lukaşenko.

Preşedintele belarus şi-a exprimat totuşi regretul în urma prăbuşirii avionului, sâmbăta trecută, accident în care "au murit preşedintele şi oficialii unei ţări prietene".

Lukaşenko a fost acuzat de hărţuirea organizaţiilor minorităţilor poloneze din spaţiul fostei Uniuni Sovietice, înainte de alegerile din acest an.

El nu va participa la funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi ale soţiei sale, Maria, organizate duminică. Belarusul îl va trimite în schimb pe liderul Camerei Superioare a Parlamentului, Boris Batura.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici