Aleksei Navalnîi, deşi încarcerat, nu se lasă. Liderul opoziţiei ruse a lansat o organizaţie internaţională anticorupţie

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, a lansat luni o organizaţie internaţională anticorupţie, la un an după ce Fundaţia rusă anticorupţie (ACF) a fost declarată ilegală, ca fiind extremistă, potrivit Reuters.

3196 afișări
Imaginea articolului Aleksei Navalnîi, deşi încarcerat, nu se lasă. Liderul opoziţiei ruse a lansat o organizaţie internaţională anticorupţie

Pe canalul Telegram al lui Navalnîi, unde transmite mesaje susţinătorilor săi prin intermediul avocaţilor, cărora li se permite să intre în contact cu el, acesta a declarat că din consiliul consultativ al fondului vor face parte fostul premier belgian Guy Verhofstadt, politologul Francis Fukuyama, jurnalista şi istoricul Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer, şi soţia lui Navalnîi, Iulia Navalnaya.

Navalnîi a devenit cunoscut prin folosirea fundaţiei sale pentru a arăta averea înalţilor oficiali ruşi într-o serie de videoclipuri acide şi foarte vizionate şi a devenit cel mai aprig critic al preşedintelui Vladimir Putin.

Hotărârea judecătorească de anul trecut prin care fundaţia a fost scoasă în afara legii a interzis, de fapt, aliaţilor săi să candideze la alegeri şi a dat autorităţilor puterea de a încarcera activiştii ACF şi de a le îngheţa conturile bancare, oprind capacitatea acesteia de a primi donaţii de la susţinători.

Luni, pe reţelele de socializare, Navalnîi a declarat că noua Fundaţie Internaţională Anticorupţie va fi „complet transparentă şi uşor de înţeles” şi că primele sale fonduri vor fi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro, pe care Parlamentul European i l-a acordat anul trecut.

„Ca întotdeauna, ne bazăm pe ajutorul şi sprijinul dumneavoastră şi vă promitem că vom lucra bine”, a declarat Navalnîi.

Navalnîi a fost încarcerat în 2020 pentru că a încălcat condiţiile de eliberare pe cauţiune la întoarcerea din Germania, unde s-a recuperat după o otrăvire aproape fatală în Rusia cu o toxină neurotoxică din epoca sovietică.

Anul acesta a fost condamnat la alţi nouă ani de închisoare pentru fraudă şi sfidarea instanţei, acuzaţii despre care spune că au fost fabricate pentru a-i zădărnici ambiţiile politice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici