Alexis Tsipras a depus jurământul ca premier al Greciei

Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, liderul formaţiunii Syriza (stânga radicală), care s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative anticipate de duminică, a fost desemnat premier al Greciei, după ce a depus jurământul în faţa preşedintelui Carolos Papoulias.

724 afișări
Imaginea articolului Alexis Tsipras a depus jurământul ca premier al Greciei

Alexis Tsipras a depus jurământul ca premier al Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Voi sluji întotdeauna Grecia şi inreresul poporului grec", a declarat Tsipras, care purta un costum bleumarin, fără cravată, într-o ceremonie civilă de prestare a jurământului, o premieră în Grecia, o ţară ortodoxă, în care această ceremonie are de obicei un caracter religios, potrivit unor imagini difuzate de postul public de televiziune Nerit.

"Ne aşteaptă un drum greu", a declarat Tsipras un pic mai înainte, într-o scurtă conversaţie cu şeful statului.

Alexis Tsipras, preşedintele Syriza din 2008 şi vicepreşedintele Stângii Europene din 2010, este cel mai tânăr premier al Greciei din ultimii 150 de ani.

Syriza, care a obţinut 149 din cele 300 de mandate în Parlament, cu 36,34% din sufragii, este primul partid din Europa care ajunge la putere şi contestă în mod deschis politicile de austeritate promovate de către Germania. Syriza susţine, de asemenea, o reducere a datoriei greceşti, provocând rezistenţă în rândul creditorilor ţării - UE şi FMI.

Înainte să depună jurământul, Tsipras l-a informat pe şeful statului că a ajuns la un acord cu partidul suveranist Grecii Independenţi (Anel), care a obţinut 13 mandate de deputat, în vederea formării unui guvern.

Imediat după ce a depus jurământul, Alexis Tsipras s-a dus să reculeagă la zidul executaţilor de la Kesariani, o comună de lângă Atena, unde 200 de comunişti au fost executaţi, în 1944, de către nazişti.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici