Alpiniştii care l-au salvat pe Colibăşanu din Himalaya, premiaţi pentru curaj

Cei doi alpinişti elveţieni care l-au salvat, în luna mai, pe românul Horia Colibăşanu, aflat în dificultate în Munţii Himalaya, au primit premiul pentru curaj oferit de revista germană Beobachter.

342 afișări
Imaginea articolului Alpiniştii care l-au salvat pe Colibăşanu din Himalaya, premiaţi pentru curaj

Alpinistul român Horia Colibăşanu (Imagine: Mediafax Foto)

Alpiniştii Ueli Steck şi Simon Anthamatten au primit premiul pentru curaj - Prix Courage - în valoare de 25.000 de franci elveţieni, echivalentul a 22.950 de dolari, pentru eforturile făcute pentru a salva doi alpinişti aflaţi în dificultate, în mai, pe vârfurile Annapurna din Nepal, potrivit site-ului www.swissinfo.ch.

Juriul care a acordat premiul a subliniat curajul excepţional al celor doi elveţieni, "care nu au ezitat să îşi pună vieţile în pericol pentru a salva alte vieţi".

Alpiniştii care au avut nevoie de ajutor sunt timişoreanul Horia Colibăşanu şi spaniolul Inaki Ochoa, care au încercat să cucerească vârful Annapurna, din Munţii Himalaya.

Spaniolul, în vârstă de 40 de ani, a decedat din cauza "unei grave leziuni cerebrale şi a unui edem cerebral", iar românul a ajuns în stare gravă la spital, dar a supravieţuit.

Familia spaniolului nu a cerut repatrierea trupului neînsufleţit, respectând astfel dorinţa sportivului care avea în palmares 12 vârfuri de peste 8.000 m cucerite. Ochoa a cerut familiei sale, aşa cum se obişnuieşte în cercul alpiniştilor, ca în cazul în care va păţi ceva în timp ce încearcă să escaladeze cele 14 vârfuri de peste 8.000 m din Himalaya, să nu îi fie repatriat cadavrul.

Problemele de sănătate ale alpinistului spaniol au început la aproximativ 7.400 m altitudine, când Inaki Ochoa a vomitat şi a intrat într-o stare de semiinconştienţă. Spaniolul nu a mai putut merge şi a fost îngrijit de românul Horia Colibăşanu, singurul care îl însoţea şi care l-a menţinut hidratat timp de trei zile, scria presa în mai.

Abia după trei zile, la cei doi alpinişti a ajuns, cu medicamente, elveţianul Ueli Steck. Colibăşanu a fost obligat să coboare din tabăra 4, pentru că şi el acuza probleme de sănătate din cauza rămânerii îndelungate la peste 7.000 m, unde aerul este rarefiat. Spaniolul a decedat în ciuda eforturilor de resuscitare depuse de alpinistul elveţian, singurul care se mai afla alături de Ochoa în acele momente.

Componenţii grupului internaţional care au încercat să-l salveze pe alpinistul spaniol Inaki Ochoa de Olza au fost nominalizaţi şi la premiul Prinţul de Asturia, categoria sport. Distincţia a fost câştigată însă de tenismanul spaniol Rafael Nadal, numărul unu mondial.

Alpinistul român a primit însă medalia de aur "Meritul Sportiv" din partea autorităţilor spaniole ale provinciei Navarra pentru sprijinul acordat spaniolului Inaki Ochoa.

Timişoreanul Horia Colibăşanu intenţiona să realizeze o nouă premieră românească, prin atingerea vârful Annapurna. Horia Colibăşanu este de profesie medic stomatolog şi până acum a reuşit să urce pe alte trei vârfuri de peste opt mii de metri, iar vârful Annapurna ar fi fost cel de-al patrulea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici