Alţi 20 de jihadişti, suspectaţi că fac parte din gruparea Statul Islamic, ARESTAŢI în Turcia, înainte de summitul G20

După ce autorităţile turce au arestat, marţi, nouă persoane care plănuiau un atac sinucigaş cu bombă asupra sediului unui partid politic din Islanbul, poliţia antiteroristă a reţinut, vineri, alte 20 de persoane, suspectate că fac parte din gruparea Statul Islamic (SI), în staţiunea balneară Antalya (sud), unde urmează să se desfăşoare un summit G20, potrivit agenţiei de presă Dogan, relatează AFP în pagina electronică.

392 afișări
Imaginea articolului Alţi 20 de jihadişti, suspectaţi că fac parte din gruparea Statul Islamic, ARESTAŢI în Turcia, înainte de summitul G20

Douăzeci de presupuşi membri SI, arestaţi la Antalya înainte de summitul G20

 

Echipe din cadrul poliţiei antiteroriste au efectuat vineri dimineaţa, la primă oră, o serie de raiduri la Antalya şi în localităţile vecine Alanya şi Manavgat, în cursul cărora 20 de persoane au fost reţinute şi apoi plasate în arest preventiv, precizează agenţia.

Suspecţii se aflau în contact cu membri SI din Irak şi din Siria, scrie Dogan, fără să citeze surse.

Aparatură electronică a fost, de asemenea, confiscată, potrivit agenţiei.

Oraşul Antalya urmează să găzduiască summitul anual al şefilor de stat şi de guvern ai celor mai bogate 20 de ţări din lume, în perioada 15-16 noiembrie, pe agenda căruia se află probleme legate de terorism şi lupta contra SI.

Preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin sunt aşteptaţi în staţiunea balneară turcă.

Şeful diplomaţiei turce Feridun Sinirlioglu anunţa miercuri că Turcia plănuia să lanseze "în zilele următoare" o ofensivă militară contra jihadiştilor SI, fără să precizeze natura acesteia.

"Daech (acronimul arab al SI) ne ameninţă modul de viaţă şi securitatea", declara Sinirlioglu miercuri, "este necesar să facem front comun împotriva acestui pericol", îndemna el.

Regimul preşedintelui islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a fost suspectat mult timp de către aliaţii săi de complezenţă faţă de unele dintre grupările rebele cele mai radicale care luptă împotriva regimului de la Damasc, inclusiv SI.

După luni de presiuni din partea aliaţilor săi din cadrul NATO, Ankara şi-a consolidat controlul la frontiere vizând numeroşi "ucenici" jihadişti, în special europeni, care doresc să se alăture SI în Siria.

Şase persoane - dintre care cinci sunt străini - au fost arestate marţi în apropiere de frontieră, la Elbeyli, în provincia Kilis (sud), în timp ce încercau să ajungă pe teritoriul sirian, a anunţat vineri Biroul guvernatorului local, într-un comunicat postat pe site.

În urma unui atentat sinucigaş atribuit jihadiştilor, soldat cu 34 de morţi, la sfârşitul lui iulie, în localitatea Suruç (sud), Ankara a acceptat, în vară, să se alăture coaliţiei militare contra SI conduse de către Statele Unite, atrăgându-şi furia jihadiştilor.

După dublul atac soldat cu 102 morţi şi peste 500 de răniţi, în faţa Gării centrale din Ankara, pe 10 octombrie, poliţia turcă şi-a multiplicat descinderile în mediile jihadiste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici