Ambasadorul Cehiei în Pakistan a murit în timp ce ajuta persoane rănite

Ambasadorul ceh în Pakistan, Ivo Zdarek, ucis în atentatul-sinucigaş comis sâmbătă la hotelul Marriott din Islamabad, a murit în timp ce îi ajuta pe răniţi, a relatat cotidianul ceh Hospodarske Noviny citând un martor ocular.

16 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Cehiei în Pakistan a murit în timp ce ajuta persoane rănite

Ambasadorul Cehiei în Pakistan a murit în timp ce ajuta persoane rănite în atentat - martor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şi-a pierdut viaţa în momentul în care încerca, în interiorul hotelului, să-i scoată pe răniţi din flăcări", a precizat pentru cotidianul din Praga jurnalistul pakistanez Hamid Mir.

"El ar fi putut să plece imediat după explozie, dar a rămas pentru a-i ajuta pe ceilalţi împreună cu o prietenă vietnameză. Ei au fost imediat cuprinşi de flăcări", a adăugat un martor ocular.

Zdarek, în vârstă de 47 de ani, care era tată a doi copii, a fost numit ambasador al Cehiei în Pakistan, după ce timp de patru ani a deţinut funcţia de ambasador la Hanoi. El locuia la hotelul Marriott din Islamabad de la sosirea sa, luna trecută, în ţară.

Sâmbătă, în jurul orei locale 19.45, un kamikaze a cauzat explozia unui camion-capcană forţând bariera de securitate a hotelului Marriott, unul din cele mai mari hoteluri din capitala Pakistanului, care a fost parţial distrus în urma incendiului izbucnit.

Potrivit adjunctului misiunii diplomatice cehe, Jaroslav Kalfirt, ambasadorul a răspuns la telefon la cinci minute după explozie spunând că era nevătămat şi în siguranţă. Mai târziu, acesta a cerut ajutor solicitând să fie evacuat. Conform spuselor diplomatului, ultima conversaţie telefonică a avut loc înainte de ora locală 20 (17.00, ora României).

Pe lângă Zdarek şi colega sa vietnameză, alţi doi străini de naţionalitate americană, au putut fi deocamdată identificaţi din cele 60 de persoane care au murit, a precizat luni surse diplomatice şi din cadrul spitalului.

Ministerul a stabilit duminică seară bilanţul - 53 de morţi şi 266 de răniţi, însă mai mulţi înalţi responsabili din partea serviciului de securitate au precizat că, în acea zi, cel puţin 60 de persoane au fost ucise.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici