Ambasadorul nord-coreean la ONU încearcă să evite aducerea ţării sale în faţa CPI

Ambasadorul nord-coreean la Naţiunile Unite s-a întâlnit luni cu raportorul ONU pentru Coreea de Nord, pentru discuţii privind o posibilă invitaţie a diplomatului în ţara sa, în contextul în care acesta din urmă vrea să aducă Phenianul în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI).

315 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul nord-coreean la ONU încearcă să evite aducerea ţării sale în faţa CPI

Ambasadorul nord-coreean la ONU încearcă să evite aducerea ţării sale în faţa CPI

Diplomatul nord-coreean Kim Song a anunţat pentru AFP că întâlnirea cu raportorul special Marzuki Darusman viza discuţii asupra "viitoarei cooperări (între Coreea de Nord şi ONU) în problema drepturilor omului".

Aceasta a avut loc chiar înainte de prezentarea, miercuri, de către Darusman, în faţa Adunării Generale a ONU, a unui raport care solicită lansarea unei anchete asupra Coreei de Nord pentru crime de război.

Acest document se bazează pe rezultatele unei comisii de anchetă a Naţiunilor Unite care a publicat în februarie un raport incendiar ce denunţă abuzuri şi încălcări sistematice ale drepturilor omului în tabere de detenţie din Coreea de Nord, evocând cazuri de tortură, viol, ucidere şi sclavie.

Un oficial al ONU a precizat că nord-coreenii au lansat ideea unei vizite a lui Darusman în ţara lor, sugerând, totodată, ca el să renunţe la solicitarea sa de aducere a Phenianului în faţa CPI.

"Nu cred că, în aceste condiţii, o vizită ar fi posibilă", a subliniat acest oficial, sub acoperirea anonimatului.

În raportul său, Darzuki Darusman le recomandă celor 193 de ţări care participă la Adunarea Generală să ceară Consiliului de Securitate aducerea Coreei de Nord în faţa CPI şi să aibă în vedere sancţiuni contra celor care au comis crime împotriva umanităţii.

Japonia şi Uniunea Europeană au propus un proiect de rezoluţie care îndeamnă Consiliul să "ia măsurile adecvate" împotriva Phenianului, inclusiv o trimitere în faţa Curţii de la Haga.

Aducerea Phenianului în faţa CPI ar putea conduce la deschiderea unei anchete pentru crime de război şi ar oferi posibilitatea anchetării responsabililor de comiterea acestor atrocităţi care, potrivit raportului, au fost ordonate de la cel mai înalt nivel de stat.

Un vot în Adunarea Generală este aşteptat la sfârşitul lui noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici